Index Vakbarát Hírportál

Történelmi vereséget szenvedtek az amerikai republikánusok

2017. december 13., szerda 06:15

Mégis belebukott a zaklatási ügybe a republikánus Roy Moore, aki az amerikai Szenátus egyik megüresedett alabamai székéért szállt versenybe a demokrata Doug Jones ellen. A demokrata jelölt ugyanis a magyar idő szerint szerda hajnalban zárult szavazáson 49,5 százalékot szerzett Moore 48,9 százalékával szemben egy olyan államban, ahol alig több mint egy éve Donald Trump még 28 százalékot vert rá Hillary Clintonra, és egyetlen választott politikai pozíciót sem töltött be demokrata.

A választást - melynek hátteréről itt olvashat részletesen - a januárban az igazságügyi miniszteri posztra került Jeff Sessions megüresedett szenátusi székéért írták ki. Ellene egyébként 2014-ben a demokraták még jelöltet sem állítottak.

A közvélemény-kutatók a választás előtt átlagosan 2,2 százalékos (azaz hibahatáron belüli) előnyt mértek a republikánus jelöltnek, de több elemző is rámutatott, hogy a legtöbb helyi felmérést érdemes távolságtartással kezelni.

Egy exit poll szerint Jones a fehér lakosság szavazatainak 27 százalékát szerezte meg, de a feketék 95 százaléka adta rá a voksát – akiket viszont kiválóan tudta mozgósítani. A fehér szavazók közül elsősorban az iskolázottabbak szavaztak a demokrata jelöltre – 57-40-re hozta például az űrkutatási ipar központjának számító Madison megyét, ahol Trump 2016-ban 55-38-ra tudott győzni.

Jones győzelméhez nagyban hozzájárultak a The Washington Post által novemberben nyilvánosságra hozott történetek, melyek arról szóltak, hogy a hetvenes években hogyan udvarolt – gyakran zaklatásba lógó rámenőséggel – az akkor harmincas éveiben járó, már befutott jogász Moore több 14-17 éves lánynak is. A liberális lap kezdetben négy nő történetét hozta nyilvánosságra, hozzájuk később öt másik nő is csatlakozott. A történetek valóságtartalmát Moore mereven tagadta, és kampánya igyekezett azt olyan álhíreknek beállítani, melyeket

az Obama-Clinton gépezet liberális médiaölebei találtak ki a republikánus jelölt lejáratására.

A zaklatási botrány miatt kezdetben a republikánus párt vezetése Moore visszalépését követelte, de amikor erre nem került sor, akkor végül beadta a derekát, és támogatásáról biztosította őt – erre a jelet Donald Trump adta meg, aki a kampány utolsó heteiben egyértelműen támogatásáról biztosította a republikánus jelöltet.

A történelmi győzelem a trumpizmus korlátait is mutatja: a Trumphoz igen hasonló karakterű, gyűlöletkeltő és szélsőségesen megosztó Moore előválasztáson győzte le a pártelit által favorizált jelöltet, Luther Strange-t, de már a kampány kezdeténél is nagyon sovány volt az előnye Doug Jones-szal szemben. És bár az elnök népszerűsége a republikánus törzsszavazókon belül továbbra is töretlen, a teljes népesség körében 37 százalék körüli a támogatottsága, és 56 százalékos az elutasítottsága, ami kirívóan alacsony.

A republikánus többség Jones győzelmével 1 fősre fogyatkozott, az 51-49-es mandátumarány a jövőben még nehezebbé teszi majd a törvényhozást, ami egyébként eddig is óriási manőverezésre kényszerítette Mitch McConnell republikánus frakcióvezetőt. Szavazategyenlőség esetén a Szenátusban egyébként Mike Pence alelnök szava dönt.

A vereség azonban győzelemmel is felér a republikánus pártelit számára, hiszen ezzel lényegében

véget ért a lázadás éve.

Azaz kudarcot vallott a nacionalista/alt-right guru, Steve Bannon törekvése, aki mindenhol szélsőséges populista/nacionalista jelöltekre akarta lecserélni a pártelit (egyébként szintén nem feltétlenül mérsékelt) politikusait. Azonban Moore veresége a donorok és maga Trump számára is bebizonyította, hogy a hiperpopulista jelöltek csak a párttársaikkal szemben lehetnek eredményesek, a demokratákkal még egy Alabamához hasonló vörös államban is képtelenek felvenni a versenyt.

Ráadásul bár kétségtelen, hogy az alabamai győzelem óriási lendületet adhat a 2018-as választási évre a demokratáknak, a 33 szavazásra tett szenátori székből csak 8-ban ül republikánus. Azaz csak pár államban lesz lehetőség a szenátusi mandátumarány javítására, miközben sok államban kell megvédeni a demokrata széket.

(Borítókép:  : Doug Jones és felesége Lousie Jones üdvözlik támogatóikat a briminghami Sheraton Holteben tartott választási eredményváró rendezvényen 2017. december 12-én. Fotó:   Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

Rovatok