Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea: A tengeri blokád nukleáris háborút indítana el

2017. december 14., csütörtök 17:01

Az amerikai tengeri blokád Észak-Korea ellen háborús cselekménnyel érne fel, amelyre Phenjan "könyörtelen önvédelemi ellenintézkedésekkel" reagálna, jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, utánuk pedig az MTI.

Az észak-koreai külügyi szóvivő kijelentette azt is, hogy a tengeri blokáddal az Egyesült Államok önkényesen megsértené az országuk szuverenitását és méltóságát. Szerinte Donald Trump amerikai elnök pedig

szélsőségesen veszélyes és nagy lépést tett a nukleáris háború felé.

A külügyi szóvivő arra utalthatott, hogy a legutóbbi, november végén végrehajtott, sikeresnek ítélt észak-koreai interkontinentális rakétateszt után Rex Tillerson amerikai külügyminiszter felvetette egy tengeri blokád lehetőségét a Phenjan elleni nemzetközi szankciók szavatolása érdekében. Az amerikai külügyminiszter viszont pont szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok kész előfeltételek nélküli, közvetlen, előzetes párbeszédet folytatni Észak-Koreával. A Reuters hírügynökség értékelése szerint a tárcavezető bejelentésével eltávolodni látszik az eddigi amerikai politikától, amely a párbeszéd előfeltételekén megkövetelte, hogy a phenjani rezsim feladja nukleáris- és rakétaprogramját.

Az utóbbi hetekben azonban számos olyan sajtóértesülés látott napvilágot, melyek szerint Tillerson befolyása és pozíciója Washingtonban olyannyira meggyengült, hogy akár Trump le is válthatja. Megfigyelők szerint jelentős különbség van Tillerson és Trump Phenjanra vonatkozó álláspontjában, míg a külügyminiszter próbál előrelépést elérni az észak-koreai válság rendezése terén, az amerikai elnök rendre aláássa ezt Twitter-üzeneteivel. Tillerson például november végén Pekingben nyilvánosan elismerte, hogy Washington több csatornán közvetlen kapcsolatban áll Phenjannal, Trump viszont a Twitteren közzétett üzenetében azt javasolta a Kínában tárgyaló külügyminiszterének, hogy ne vesztegesse idejét diplomáciai tárgyalásokra Észak-Koreával.

Rovatok