Index Vakbarát Hírportál

Mostantól nem büntetik a droghasználatot Norvégiában

2017. december 15., péntek 14:51

Norvégia országos, 2017-es drogjelentése szerint a szerhasználathoz köthető halásetetek száma rendkívül sok, 266 volt, így történelmi lépésre szánta rá magát a parlament, írja az Independent. A norvég országgyűlés elfogadta a drogok használatának dekriminalizálását, vagyis a büntetésről áthelyezik a hangsúlyt a kezelés fontosságára.

Sveinung Stensland, a parlament egészségügyi bizottságának elnökhelyettese fontosnak találta hangsúlyozni, hogy nem a marihuána és egyéb drogok engedélyezéséről van szó, csupán dekriminalizálják ezeknek a szereknek használatát,

tehát az ország továbbra sem legalizálja a különböző drogokat, de az új törvény értelmében a szerhasználók nem kerülnek börtönbe, hanem orvosi kezelést kaphatnak.

Az új döntés egy merőben más nézőpontot képvisel, ezentúl azokra, akik drogproblémákkal küzdenek nem mint bűnözőkre, hanem betegekre tekintenek.

A szocialista baloldal véleménye is ezt az álláspontot tükrözi, szerintük az egyik legfőbb cél az lenne, hogy a drogpolitika az igazságszolgáltatás kezéből az egészségügyhöz kerüljön. Az igazságügyi miniszter, Anders Anundsen szerint az a cél, hogy minél több szerhasználó végleg felhagyjon a droghasználattal, és kevesebben térjenek vissza a bűnözéshez, mint eddig.

Ezzel a döntéssel Norvégia csatlakozott a Portugália, Hollandia, Uruguay, illetve az USA bizonyos államai (Kalifornia és Colorado) által képviselt irányvonalhoz, ahol szintén liberális drogtörvények vannak érvényben. Portugáliában 2001-ben sikerrel dekriminalizálták a kábítószerek felhasználását, amire azért volt szükség, mert akkoriban az Európai Unióban itt volt a legmagasabb az aránya a drogokhoz kapcsolható AIDS-es halálozásoknak.

Rovatok