Index Vakbarát Hírportál

Intenzíven fegyverkezik Kína a mesterséges szigetein

2017. december 15., péntek 11:28

Kína az utóbbi egy évben lelassította a mesterséges szigetek építését a Dél-kínai-tengeren, de nagy ütemben épített ki katonai létesítményeket az érintett szigeteken - állapítja meg a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű washingtoni központú kutatóintézet egy frissen közzétett jelentésében. 

Kína az idén 29 hektárnyi területen épített ki katonai létesítményeket a vitatott hovatartozású Paracel- és Spratly-szigeteken - olvasható a jelentésben, amely része az intézet "ázsiai tengerügyi átláthatóságot" vizsgáló tanulmányainak.

Az újonnan felépített létesítmények között vannak hangárok, leszállópályák, radar- és távközlési berendezések, adminisztratív épületek, fegyverraktárak és rakétasilók is a CSIS szerint. A legnagyobb, 11 hektáros építkezés egy 13 tagból álló szigetcsoporton, a Fiery Crosson történt.

Kína a Dél-kínai-tenger nagy részét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire a térség öt másik országa - Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam - is igényt tart, s közülük több ellenőriz kisebb-nagyobb földdarabokat. Miközben e területi viták megoldásában nincs előrelépés, Kína bővíti, átépíti az általa felügyelt szigeteket, és zátonyokat épít. Tiltakozik a kínai terjeszkedés ellen az Egyesült Államok is, és időnként "a szabad hajózást demonstráló műveletet" végez, egy-egy hadihajójával megközelítve a Kína birtokolta szigeteket, amivel kiváltja Peking tiltakozását.

Rovatok