Index Vakbarát Hírportál

Újra találkozhatott anyjával az Iszlám Államhoz szökött német lány

2017. december 15., péntek 19:08

Szökése óta először találkozott édesanyjával a Moszul romjainál talált német tinédzserlány, Linda W., aki 15 évesen csatlakozott az ISIS terrorszervezethez és ment feleségül egy dzsihadista harcoshoz.

A lány a Drezda környéki Pulsnitzből szökött el, édesanyja aláírását hamisítva vett repülőjegyet egy Isztambuli járatra, onnan pedig tovább utazott Szíriába. Linda W.-t Moszul felszabadításakor, júliusban fogták el iraki katonák. A most 17 éves lányt jelenleg a bagdadi börtönben tarják fogva, ahol akár halálra is ítélhetik az irakiak.Itt írtunk az első nyilatkozatairól, amiben azt mondta, elege van a háborúból, a fegyverekből, a szenvedésből, a zajból, haza akar menni Németországba. Búcsút mondott az Iszlám Államnak, együtt akar működni a hatóságokkal, és szégyelli magát, amiért a dzsihadista terrorszervezethez csatlakozott

Édesanyja másik gyermekével együtt Irak fővárosába repült, hogy újra láthassa lányát, akivel több mint egy éve nem találkozott. A megrázó pillanatatokról a német Das Erste tévécsatorna tett közzé egy videót (itt nézheti meg), beágyazva itt a Daily Mail verzióját láthatják:

Néhány pillanatig kényelmetlennek tűnt a találkozás, de némi hezitálás után újra átölelték egymást. A találkozás során édesanyja piros karácsonyi sapkát viselő plüsst adott át lányának, amellyel a Németországban töltött boldogabb időkre szerette volna emlékeztetni.

"Nem tudom, hogy jutott eszembe az a hülye ötlet, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzak. Tönkrettem az életem" – mondta édesanyjának. A lány saját állítása szerint sosem harcolt az ISIS-ért, és miután a dzsihadista férje, egy csecsen származású osztrák férfi meghalt, nőknek fenntartott szállásokon lakott, ahonnan alig lépett ki az utcára.

A német lánynak a következő hónapban szembe kell néznie az iraki törvényhozással, akik eddig megtagadták a lány kiadását a német igazságszolgáltatásnak. Irak miniszterelnöke Haider al-Abadi szerint, a lány sorsa az iraki bíróság kezében van, akár hosszú fogvatartás vagy akár halálbüntetés is várhat rá, véleménye szerint még a tinédzserek is számonkérhetőek, főleg ha ártatlan emberek meggyilkolásáról van szó- tette hozzá a miniszterelnök.

Egyes beszámolók szerint Linda W. aktív szerepet vállalt egy speciális női brigádban, amely a kalifátus utcáin a nők megfelelő öltözködésért felelt. Azokat, akik nem tettek eleget a szigorú öltözködési szabályoknak, - amely tiltotta a smink viselését és előírta a teljes arcot takaró fátylat - a brigád tagjai megkorbácsolták.

Az ügyben a német hatóságok is nyomoznak, a Linda W. édesapja szeretné ha lánya visszakerülhetne Németországba és egy igazságos tárgyaláson vehetne részt. Ha Lindának a német hatóságok előtt kellene felelnie, akkor 10 év börtönbüntetésre kellene számítania, terrorista csoportban való részvétel bűntette miatt, de Irak és Németország között nincs kiadatási egyezmény.

Rovatok