Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan Kelet-Jeruzsálemben nyitna török nagykövetséget

2017. december 17., vasárnap 19:45

Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap bejelentette, Kelet-Jeruzsálemben nyitna török nagykövetséget, követve az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) december 13-i határozatát, amellyel Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává.

„Már elismertük Kelet-Jeruzsálemet a palesztin állam fővárosaként, de nem volt lehetőségünk arra, hogy megnyissuk ott nagykövetségünket, mivel Jeruzsálem megszállás alatt áll" – mondta Erdoğan.

A jeruzsálemi főkonzulátust már most is nagyköveti rangban szolgáló diplomata vezeti, ugyanakkor a török nagykövetség Izraelben más államokhoz hasonlóan Tel-Avivban található.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A bejelentés nyomán ismét elmélyült a palesztinok és Izrael közötti konfliktus.

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban vannak. Izrael szerint az „örök és oszthatatlan" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának, írja az MTI.

Rovatok