Index Vakbarát Hírportál

Bejött az élet Putyin rejtegetett lányainak

2017. december 17., vasárnap 16:04

November végén a Rock And Roll Világszövetség alelnöke véletlenül mondott egy olyat, amivel a politikai elemzésekben biztosan sokáig szerepelni fog, de talán még a történelemkönyvekbe is bekerül.

Azt felelte ugyanis a Reuters kérdésére, hogy a szövetség elnökségében végzett munkáján keresztül személyesen ismeri a szintén alelnök Katyerina Tyihonovát, akiről tudja, 

hogy Vlagyimir Putyin lánya.

Aztán a Reuters visszakérdezésére megismételte a választ, hogy igen, Tyihonova Putyin orosz elnök lánya. A cikk megjelenése után viszont felhívta a hírügynökséget, hogy "nem tudja megerősíteni, hogy ismeri Putyin lányát", és a beszélgetés közben nagy volt a zaj a teremben, és nem értette pontosan a kérdést, amúgy is baj van a hallásával.

A 31 éves nőről, aki mellesleg az anyai nagyanyja nevét viseli, eddig is lehetett sejteni, hogy ki az apja, de hivatalosan, nyilvánosan eddig senki nem erősítette meg a szóbeszédet. A Kreml rutinszerűen azzal rázza le az érdeklődőket, hogy az elnök hozzátartozóiról nem nyilatkozik, és a nő sem beszélt soha erről.

Azt lehetett ugyan tudni, hogy az orosz elnöknek két lánya van, de ennél többet semmit. Pontosabban Putyin 2015-ben önmagához képest meglepően bőbeszédűen nyilatkozott a szokásos év végi sajtótájékoztatóján:  azt mondta, hogy a lányai Oroszországban élnek, ott tanultak, és soha nem laktak tartósan külföldön.

Büszke vagyok rájuk. Három európai nyelven beszélnek, egyikük egy vagy két távol-keletit is tud. Az első lépéseiket teszik, és sikeresek.

Aztán lezárta a témát. Nemrégiben egy "lakossági kérdezz-felelekben" megint előkerült a téma, azt nyilatkozta, a gyerekei Oroszországban élnek, és vannak unokái is, de védi a magánéletüket, ezért neveket sem árul el. 

A Reuters 2015-ben írta meg név nélküli forrásokra hivatkozva egy oknyomozó riportban Tyihonova valódi személyazonosságát. Az akkori cikkben azt írták, a Gazprombank alelnöke, Andrej Akimov a hírügynökségnek meg is erősítette az akkori sejtést. A cikk megjelenése után azonban ugyanaz történt, mint most: Akimov közölte, hogy "meglepetten és elképedve" hallotta, milyen nyilatkozatot tulajdonít neki a Reuters, és ő semmi ilyesmit nem mondott.

A Reuters akkori oknyomozó cikkéhez nagy segítséget adott, hogy 2015 januárjában egy Svájcban élő orosz újságíró-blogger, Oleg Kasin az "Ő az" című cikkében elsőként leírta ugyanezt a sejtést, és néhány jelet, amikből erre következtetett.

Tyihonova Putyin házasságából született 1986-ban, Drezdában. Az édesanyjaa Ljudmila Skrebnyova, akivel 1983-ban házasodott össze az akkor KGB-sként Kelet-Németországban szolgáló Putyin, majd 2014-ben elváltak, pontosabban akkor lett hivatalosan is vége az éveken át tartó folyamatnak. (A szovjetek külföldi küldetéseinek általában előfeltétele volt, hogy házasságban éljenek.) Tyihonova a moszkvai német iskolába járt, majd a New York Times szerint a szentpétervári egyetemem végzett távol-keleti szakon, illetve közben akrobatikus rockandroll táncos lett.

A nemzetközi szövetség alelnöke, és az országos szövetségben is több poszton dolgozik. 2013-ban egy világbajnokságon ötödik lett Svájcban.

A volt tánctanára vezeti az erre specializálódott Hamovnyiki nevű moszkvai állami sport- és tánciskolát, amelynek a város épp most épít egy 30 millió dolláros komplexumot. Ezt 9 ezer akrobatikus rockandroll táncos élvezheti majd, miközben a 22 ezer embert tömörítő íjászatnak nincs önálló központja, a 19 ezer embert érdeklő biatlon pedig semmi állami támogatást nem kap.

A projekten még a táncos világszervezet is meglepődött, és feleslegesnek nevezte azt,

- írta a Reuters. Az orosz szövetségnek több olyan szponzora is van, amelyek állami cégek, vagy Putyin személyes barátainak cégei.

Dollármilliárdok közelében

A nő emellett a moszkvai állami egyetemen dolgozik, ő felel egy óriási, 1,7 milliárd dollár értékű, közpénzből végrehajtott campusbővítésért, amiben részt vesz két, általa vezetett szervezet (Nemzeti Intellektuális Fejlesztés Alapítvány és Nemzeti Intellektuális Tartalék Központ), amit egy Innopraktika nevű fejlesztőcég fog össze, amit szintén ő elnököl. Ez az a pozíciója egyébként, amivel Kasin beazonosította őt. A tanácsadói között két egykori KGB-tiszt is van, akik csecsemőkora óta ismerik őt, mivel Putyinnal szolgáltak az akkor még keletnémet Drezdában.

Az egyetem 2015-ben, amikor a személyazonosság forró téma volt, annyit közölt, hogy Tyihonova "tehetséges kutató", aki számos alkalommal mutatta meg a kutatási eredményeit a szemináriumokon és konferenciákon. Az egyetem honlapján akkor elérhető adatok szerint fizikával és matematikával foglalkozik, írta a Guardian. Tudományos dolgozatokat írt egyebek mellett gyógyszertudományról és űrutazásról, hogy hogyan reagál a test a zéró gravitációra. A dolgozatai nagy részét a rektorral társjegyzi.

A nő férje a 35 éves Kirill Samalov. Samalov apja Putyin régi jóbarátja, az orosz elit privátbankjaként számon tartott Rosszija bank tulajdonosa. Kirill és Katyerina vagyonát kétmilliárd dollárra becsülik, ami főleg egy gáz- és petrokémiai cégben a Szibur holdingban szerzett 21 százalékos tulajdonrészből áll össze. A cégben 38 százaléka van az orosz államnak, és amúgy támogatói az orosz akrobatikus rockandroll szövetségnek is, de sok más sportágnak is. A részesedést Gennagyij Tyimcsenkótól, Putyin másik régi barátjától vásárolta a férfi. Van emellett egy egymilliárd forintot érő villájuk is a franciországi Biarritzban is.

Tyihonováról olyannyira biztosra vették, hogy Putyin lánya, hogy épp a leleplező nyilatkozat előtt, idén októberben találgatta a – fogalmazzunk úgy: nem mindig megbízható – brit bulvár egy Putyin-életrajzíró, Natalja Gevorkjan nyilatkozata alapján, hogy Putyin biztos neki akarja majd átadni Oroszország vezetését 2024-től, ami állítólag Katyerinának is kedvére lenne. 

Samalovval való házassága előtt egy évvel egyébként Katyerináról azt pletykálták, hogy egy dél-koreai katonai attasé fiához, Yonn Joon-wonhoz ment feleségül.

Marija, a kozmopolita kutatóorvos

Vlagyimir Putyin másik lánya, Marija a lelőtt maláj gép tragédiája után, 2014-ben került reflektorfénybe. Ő egy évvel idősebb Katyerinánál, 1985-ös születésű, a már említett New York Times-cikk szerint szintén Szentpéterváron tanult biológiát. Az akkori pletykák szerint Hollandiában, Hága külvárosában, Voorschotenben élt párjával, Jorrit Faassennel. A holland média szerint Putyin meg is látogatta őket, de ezt a Kreml tagadta.

Aztán amikor 2014 nyarán Ukrajna fölött minden bizonnyal, de hivatalosan soha el nem ismerten oroszok lelőtték a holland utasokkal teli MH17-es járatot, rázúdult a népharag. A vélt háza elé tüntetést szerveztek, Hilversum városának polgármestere – ide vitték a holttesteket azonosítani – pedig rádióinterjúban nyilvánosan is felszólította a kormányt, hogy deportálják a nőt. Később bocsánatot kért, mondván: nem voltak bölcs mondatok, de "abból a tehetetlenségből jöttek, amit sokan éreznek most".

Mindez történt úgy, hogy senki nem tudta biztosan, hogy hol lakik a nő, sőt, azt sem, hogyan néz ki.

Keringtek ugyan róla fotók, de mind megerősítetlenül, az egyikről később kiderült, hogy egy modell van rajta. A nő férje, Faassen is orosz kötődésű: magas pozícióban dolgozik Moszkvában a Gazpromnál és a vezetékgyártó Sztrojtranszgaznál. 2010-ben egy közúti összetűzés után egy orosz bankár, Matvej Jurin testőrei bántalmazták őt. Jurint akkor személyesen a moszkvai rendőrfőnök tartóztatta le. A férfit elítélték, három banktól elvették az engedélyét. Jurint aztán pár évvel később bebörtönözték félmilliárd dolláros csalás vádjával.

2016-ban a New Times című orosz magazin hosszan írt Marijáról, és közöltek róla állítólagos fotókat is. Azt írták, hogy valóban van holland ingatlanja, de a nő Masa Voronceva néven él Moszkva elitrészén, de négy másik nevet is használ. 2006 és 2011 között a moszkvai orvosi egyetemen tanult, vörös diplomával végzett, jelenleg PhD-orvoshallgató, a törpenövés kutatója. Nemzetközi konferenciákon is szerepelt az Endokrinológiai Kutatóközpont munkatársaként, de aztán a nyugati partnerek a krími és donyecki események után jelentősen visszavettek az intézettel való együttműködésből.

A cikk hosszan elemzi, hogy ez a szakterület és kutatóközpont milyen rakétaszerűen indult fejlődésnek állami segítséggel, milyen multikkal tudtak nagy szerződéseket kötni, mióta Marija ezzel foglalkozik.

A nő amúgy a gazdagok életét éli, utazgat, jachtokon pihen. Gyereke is van, valamint az internetes adatok szerint nemzetközi baráti köre Svájcban élő olasz séffel, japán színházigazgatóval, ukrán rendezővel, német diplomatagyerekekkel, leszbikus művésszel és meleg londoni fitnessedzővel. Szereti a Little Britain című melegbarát szatírasorozatot, és az Egy gésa emlékiratai című könyvet.

A konzulense, Ivan Gyedov, aki az orosz egészségügyi minisztérium Endokrinológiai Tumonyáos Központjában dolgozik, vetélytárs nélkül lett az orosz orvosi akadémia elnöke, a fia, Dmitrij Gyedov pedig 2013 óta Strasbourgban bíró az emberi jogi bíróságon.

Putyin családjáról ez a kevés az, ami nagyjából biztosnak tűnik. De emellett, 2008-ban felröppent, hogy elveszi az állítólagos szeretőjét Alina Kabajeva extornásznőt – évekkel azelőtt, hogy válását hivatalosan is bejelentette. Putyin egy nemzetközi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, mennyire nem szereti, ha „erotikus fantáziálásaik során az újságírók náthás orrukat mások magánéletébe ütik”. Az erről előszőr hírt adó Moszkovszkij Korreszpongyent még abban az évben meg is szűnt. Másfél éve pedig egy svájci bulvárlap írta meg, hogy Putyinnak gyereke született, amit a Kreml kategorikusan cáfolt

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok