Index Vakbarát Hírportál

Tüntetéssel fogadták a bécsiek az új kormány eskütételét

2017. december 18., hétfő 14:05 | aznap frissítve

Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új osztrák kormány, aminek ideje alatt hatezren tüntettek Bécs központjában, nem messze az elnöki palotától.

A 31 éves Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök, valamint 14 miniszter Alexander Van der Bellen államfő jelenlétében tette le az esküt, aminek a végén néhány kormánytag hozzátette, hogy Isten engem úgy segéljen!.

Az államfő - aki hivatalba lépése előtt a Zöldek pártjának vezetője volt - azt mondta, tudatában van annak, hogy

sokan szkeptikusan, sőt egyesek ellenségesen tekintenek a többséget képviselő új kormányra, de ez a demokrácia.

Az elnök arra kérte a kormányt, hogy tisztelje az osztrák történelmet, annak jó és szomorú oldalaival együtt, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, azokét, akik másként gondolkodnak, és garantálja minden ausztriai lakos jólétét, közéjük értve a nem osztrák állampolgárokat is.

Mindeközben tüntetés zajlott Bécs belvárosában, amit nagy rendőri készültség biztosított. A rendőrök a tömeget a Heldenplatzra (Hősök terére) terelték, ami elég különös hangsúlyt adott az eseménynek, ugyanis itt jelentette be Hitler 1938-ban Ausztria Németországhoz csatolását.

Az alapvetően békés tüntetés részt vevői Ne engedjük, hogy a nácik kormányozzanak!, Nem akarunk náci disznókat!, Halál a fasizmusra! feliratú táblákat tartottak. Néhányan pedig petárdát, paradicsomot és tojást dobáltak a rohamrendőrök felé.

Az új osztrák koalíciós kormányban a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 7 miniszterrel és a kancellárral, míg a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 6 miniszterrel, köztük az alkancellárral képviselteti magát. A kulcstárcák közül a pénzügyit (Hartwig Löger), a gazdaságit (Margarete Schramböck) és a mezőgazdaságit (Elisabeth Köstinger) a néppárt, míg a védelmit (Mario Kunasek), a külügyit (Karin Kneissl) és a belügyit (Herbert Kickl) a szabadságpárt kapta.

Rovatok