Index Vakbarát Hírportál

A bántalmazott nőkkel fizettetik ki a büntetést Oroszországban

2017. december 19., kedd 17:04

Több orosz nő is arra panaszkodik, hogy nekik kell kifizetniük a bántalmazóik büntetéseit, írja a Guardian. Mindezt azután, hogy év elején enyhítette az orosz Parlament a családon belüli erőszak miatt kiróható büntethetőséget. Korábban vérzéssel vagy sebesüléssel, de nem csonttöréssel járó családon belüli erőszakért a maximális két évet szabhatták ki, ez év eleje óta - ha az erőszak évente csak egyszer történik meg - 15 nap börtönnel vagy 30 ezer rubellel büntethető csak.

Az Anna Centre nevű civil szervezet hívta fel arra a figyelmet, hogy Oroszországban egyre gyakoribb, hogy ha a férj a bírósági ítélet után nem tudja kifizetni a felesége bántalmazásáért kirótt büntetést, akkor - például közös számla esetén - a megvert nőnek kell állnia a számlát a bíróság felé. A civil szervezet több olyan nőről is tud, akik már bírósági végzést kaptak arról, hogy fizessék ki a férjük büntetését, hiszen közös családi számlán vannak. A szervezet szerint az új jogszabály elfogadása óta romlott a nők helyzete Oroszországban, és az ehhez hasonló ügyek miatt egyre kevesebben mernek majd felszólalni, ha a férjük bántalmazza őket.

A domesticviolence.ru szerint évente 16 millió nőt ér Oroszországban családon belüli erőszak, de mindössze csak 10 százalékuk fordul emiatt a rendőrséghez. Ami ennél is sokkolóbb adat, hogy

a belügyminisztérium szerint a családon belüli erőszak miatt 14 ezer nő hal meg évente Oroszországban, vagyis minden 40. percben egy ember.

Az aktivisták próbálják elérni, hogy a Parlament alsóháza foglalkozzon a megelőzéssel.

Az elmúlt időszakban több nagy figyelmet kapott bűneset is történt Oroszországban, nemrég egy 26 éves nő férjét tartóztatták le, mert megpróbálta egy fejszével levágni a felesége kezeit. A férfi rendszeresen bántalmazta a nőt, aki ezt jelezte is a rendőrségnek, de a hatóság nem segített rajta. Ennek következtében a nő egyik kezét amputálni kellett, és nem tudni, hogy mikor fogja tudni használni a másikat, olyan súlyosak a sérülései.

Az orosz kormány családon belüli erőszakhoz való hozzáállását sokan azzal magyarázzák, hogy így próbálják meg védeni a tradicionális orosz családmodellt és annak fontosságát.

Rovatok