Index Vakbarát Hírportál

Kémkedésért tartóztattak le egy norvég állampolgárt Moszkvában

2017. december 19., kedd 11:12 | aznap frissítve

Elrendelte egy moszkvai bíróság egy kémkedéssel gyanúsított norvég állampolgár letartóztatását, írja az MTI orosz hírügynökségek információi alapján.

Frode Berget az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vette őrizetbe, amikor az orosz haditengerészetre vonatkozó titkos dokumentumokat vett át egy orosz állampolgártól, Alekszej Zsitnyuktól.

Zsitnyukot hazaárulás címén letartóztatták. A Medúza című orosz oldal tájékoztatása szerint Zsitnyuk korábban a moszkvai rendőrségén dolgozott, ahonnan 2015-ben távozott. A volt rendőrt korábban két hónapig letartóztatás alatt tartották, míg az FSZB megvizsgálta a CIA-val való kapcsolatát.

A bírósági döntés december 6-án született, és február 5-ig hatályos. Berg védői megfellebbezték az ítéletet, de a tárgyalás napját még nem tűzték ki a moszkvai városi bíróságon.

A Roszbalt orosz hírügynökség értesülése szerint Berg nem csak a norvég kémszolgálatnak dolgozott, mert a tőle származó információk eljutottak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA) is.

20 évet is kaphat

Egy angol nyelvű norvég híroldal szerint Frode Berg több mint két évtizedig dolgozott a határőrségnél Sør-Varangerban, az orosz-norvég határon, ahonnan 2014-ben vonult nyugdíjba. A férfi erősen támogatta a két ország közötti együttműködést, tavaly pedig részt vett azon a kormány elleni tüntetésen, ami ellenezte, hogy kerítést építsenek a menekültekkel szemben az orosz-norvég határon.

Berg az utazása előtt a barátainak és az ismerőseinek azt mondta, hogy a korábbi kollégáival találkozik Moszkvában. De miután a férfi feltöltött egy Vörös téren készült fotót magáról, nem hallottak róla többet.

Amennyiben Berget bűnösnek találják, az orosz törvények szerint 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Rovatok