Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az izraeli miniszterelnök korrupcióval gyanúsított jobbkeze

2017. december 20., szerda 17:14

Lemondott David Bitán, az izraeli kormánykoalíció elnöke az ellene folyó korrupciós nyomozások miatt, írja az MTI. David Bitán arra kérte szerdán Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy mentse fel koalíciós elnöki feladatai alól, mert jelenlegi helyzetében nem tudja rendesen elvégezni a munkáját.

Bitánt kenőpénzek elfogadásával, csalással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják, amit Risón-Lecijón alpolgármestereként követett el tíz éve. A kiszivárgott vádak szerint a Dzsaruszi nevű maffiacsaládtól egymillió sékelt (75 millió forintot) kapott korábbi adósságai rendezésére, és cserébe segítette a bűnözőknek a város hatáskörében lévő üzleti ügyeit. Egy másik esetben pedig negyedmillió sékelt (19 millió forintot) kapott egy építési engedélyért egy vállalkozótól a rendőrség szerint. 

A nyomozók hónapok óta lehallgatták, sőt egy barátja bútorboltjában kamerát helyeztek el, így próbáltak bizonyítékokat gyűjteni a politikus ellen. Visszavonulása a koalíció elnökségétől komoly csapást jelenthet a szintén korrupciós vádakkal szembenéző Benjámin Netanjahunak, akinek a jobbkeze volt a parlamentben.  

Rovatok