Index Vakbarát Hírportál

Dávid-csillagba rajzolt horogkeresztet küldtek kanadai zsinagógáknak

2017. december 20., szerda 10:37

Fenyegető antiszemita levelet kapott a napokban több zsinagóga Kanadában, a rendőrség kedden vizsgálatot indított a gyűlölet-bűncselekmények ügyében. 

Toronto, Montreal, Hamilton, Kingston és Edmonton összesen kilenc zsinagógája kapta meg a hétvégén ugyanazt a levelet, amelyben az áll, hogy

Pusztulniuk kell a zsidóknak,

valamint egy vérző Dávid-csillagba rajzolt horogkereszt. Szerda este fejeződik be a hanuka nyolcnapos zsidó ünnep.

Michael Mostyn, a B'nai B'rith zsidó világszervezet kanadai csoportjának igazgatója közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt az antiszemita cselekedetek száma az országban: egyebek között számos közintézményre rajzoltak horogkeresztet, illetve egyre elterjedtebb a holokauszt tagadása. 

A kanadai rendőrség figyelmeztetett: elképzelhető, hogy további zsidó intézmények kapnak hasonló levelet.  Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a levelekkel kapcsolatban támogatásáról biztosította a kanadai zsidó közösséget egy Twitter-üzenetében, és leszögezte, hogy az ország nem tűri el a gyűlölködő, antiszemita megnyilvánulásokat. 

A B'nai B'rith Canada statisztikája szerint tavaly 1728 antiszemita incidens történt az országban, 26 százalékkal több, mint az előző évben. A 2014-es év is az addigi legsúlyosabb volt, 1627 esettel. 

Rovatok