Index Vakbarát Hírportál

28 évet kapott egy muszlim férfi, aki le akart fejezni egy amerikai bloggert

2017. december 20., szerda 15:48 | aznap frissítve

Az ISIS módszereihez hasonlóan akart végezni egy konzervatív bloggerrel, aki két évvel ezelőtt karikatúrapályázatot hirdetett Mohamed próféta ábrázolására.

A 28 éves David Wright annak ellenére kapott ilyen súlyos büntetést, hogy végül nem követte el a brutális lefejezést, de a tervezésnek egészen magas szintjéig jutott, sőt, másokat is be akart vonni a támadásba. Online fegyvereket, kardokat keresett, és nyugtatót, amivel bárkit pillanatokon belül el lehet kábítani, írta még októberben a bizonyítékokról a Fox News. Wright létrehozott egy Twitter-oldalt is, ahol embereket toborzott az akciójához, a nagybátyja pedig három méretes kést vásárolt a mészárláshoz.

Mindezt azért, mert Pamela Geller konzervatív blogger, az American Freedom Defense Initiative egyik tagja 2015-ben Mohamed-karikatúrapályázatot hirdetett. Egyes vélemények szerint az esemény célja a sajtószabadság megvédése volt a szélsőséges iszlamisták ellen, mások viszont  a blogger tevékenységét a muszlimok elleni gyűlöletbeszédnek tartják. Egyes tudósok azzal érvelnek, hogy Mohamed ábrázolása nem tilos, bár nyilvánvalóan ezzel az iszlám szélsőségek, akik le akarták fejezni a bloggert nem értettek egyet, írja a Fox. 

A karikatúrapályázat maga sem zajlott zökkenőmentesen 2015-ben:  két másik fegyveres férfi tüzet nyitott a kiállítás épülete előtt, megsebesítve egy biztonsági őrt. A rendőrök később lelőtték őket.

Ki az a Pamela Geller?

Geller támogatói szerint a blogger professzionális provokátor, egyben a sajtószabadság bajnoka. Kritikusai viszont elítélik iszlámellenes retorikája miatt (a nő nyíltan kritizálja az iszlám szélsőségeseket, gyakran hívja őket barbároknak). Geller nem iszlámellenesnek, hanem olyan antidzsihadistának tartja magát, akinek a mérsékelt iszlámmal semmi baja.

Az ügyészség életfogytiglanig tartó börtönbüntetést kért Wrightra, azzal érvelve, hogy tette másokat is terrorcselekményekre bátoríthat. Geller is egyetértett: szerinte semmi sem biztosítja, hogy a férfi szabadulása után ő és családja biztonságban lesznek.

Wright ügyvédei 16 év börtönbüntetést kértek: szerintük a férfi csak tettette, hogy támogatja az Iszlám Államot, hogy figyelemre tegyen szert az interneten, de valójában senkit sem akart bántani. Végül 28 évet kapott.

Az ügyészség szerint Wright volt az összeesküvés vezetője és másokat is toborzott, hogy harcoljanak az Egyesült Államokban. Nagybátyja az ISIS egyik terroristájától és hekkerétől, Junaid Hussaintól kapta a blogger megölésére vonatkozó parancsokat. A harmadik elkövető, Nicholas Rovinski a bíróságon Wright ellen vallott, Rovinski azt állítja, hogy a férfi többször hangoztatta, hogy Geller megérdemli, hogy lefejezzék, amiért Mohamedet "inzultálta".

Wright a bostoni székhelyű dzsihadista csoport tagja volt, amit a hírhedt ISIS-propagandista Junaid Hussain alapított, mielőtt 2015-ben meghalt az USA által indított dróntámadásban.

Rovatok