Index Vakbarát Hírportál

Többséget szereztek a függetlenségpárti erők Katalóniában

2017. december 21., csütörtök 20:16 | hat éve frissítve

Megszerezték együtt az abszolút többséget az elszakadáspárti erők a csütörtöki előrehozott katalán választáson, ezzel várhatóan megint ők alakíthatnak majd kormányt. Ez komoly pofon Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek, aki pont az előrehozott választás kiírásával akart pontot tenni a függetlenségi törekvések végére. A részvétel 81,92 százalékos, rekordmagas volt, majdnem hét százalékkal többen mentek el szavazni, mint 2015-ben.

A majdnem végleges eredmény alapján a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért és a Népi Egység (CUP) együtt 70 mandátumot szerzett a 135 fős parlamentben.

Ez az eredmény:

97,07 százalékos feldolgozottságnál:

Az egységpárti, liberális, középutas Állampolgárok (Ciudadanos) lett a legnagyobb párt, így feltehetően első körben megpróbálkozhat majd a kormányalakítással, ehhez viszont nem lesz meg a többsége. A Ciudadanos, a szintén az egységet képviselő Katalán Szocialista Párt (PSC) és a konzervatív Néppárt (PP) közösen 57 képviselői helyhez juthat.

A két nagy blokkon kívül a baloldali, előzetesen királycsinálónak tartott Katalónia közösen (Catalunya en commún) 7 képviselői helyre számíthat. Ők a függetlenséget nem támogatják, viszont az erről szóló hivatalos népszavazás kiírását igen. Viszont elvileg csak baloldali pártokkal működnének együtt.

A függetlenségpártiak ünnepelnek

A győztes Ciudadanos vezetője, Inés Arrimadas azt mondta, hogy nehezen látszik, milyen koalíciót tudnának felállítani, de meg fognak próbálkozni a legnagyobb pártként a kormányalakítással. Mint mondta, először lett egy egységet képviselő párt a legnagyobb erő Katalóniában.

A korábban is kormányzó függetlenségi pártok viszont annak tudatában ünnepeltek, hogy nekik meglesz a többségük az új parlamentben is. A leváltott katalán elnök, Carles Puigdemont megüzente a spanyol kormányfőnek, hogy ez az ő veresége Katalóniában. Szerinte a spanyol kormánynak bocsánatot kell kérnie.

A katalán köztársaság nyert

– jelentette ki. Szerinte a választás is bizonyítja, hogy meg kell hallgatni őket.

Rajoy Néppártjának egyik szóvivője azt mondta, hogy a választás üzenete, hogy „eljött a párbeszéd ideje", mert a társadalom megosztott. A Néppárt helyi szervezete bukta a legnagyobbat, listavezetőjük azt mondta, hogy „aggodalommal figyelik Katalónia jövőjét."

Azután tartottak előrehozott választást Katalóniában, hogy Rajoy vezetésével a spanyol kormány felfüggesztette a régió függetlenségét kikiáltó katalán vezetést, majd pedig feloszlatta az egész helyi parlamentet. Rajoy azzal számolt, hogy mozgósítani tudja az egység híveit. Viszont a korábban semleges katalánok közül is sokan elítélték az október 1-jei, alkotmányellenesnek kimondott függetlenségi népszavazás napján a spanyol rendőri erőszakot, és ahogy Madrid azóta kezelte a helyzetet.

A függetlenség hívei egy újabb esélyt láttak arra, hogy megerősítsék eltökéltségüket az ügyük mellett. A Brüsszelbe menekült Puigdemont azt mondta, hogy a szavazás majd bizonyítja, hogy Rajoy receptje nem működött. Szerinte ha a szakadárok nyernek, és Spanyolország továbbra sem hajlandó ejteni a katalán vezetők ellen indított jogi eljárásokat, az a demokrácia semmibe vétele lenne.

Fordulatos három hónap után jutottak ide

A függetlenségi pártok a 2015-ös választáson elért győzelmük után megígérték, hogy népszavazást írnak ki a régió elszakadásáról. Ezt a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki, de ettől függetlenül is megtartották a szavazást október 1-jén. A spanyol kormány olyannyira komolyan vette a népszavazás alkotmányellenességét, hogy fizikailag meg akarták akadályozni a szavazást, túl is lőttek a célon.

Puigdemont kilenc nappal később bejelentette, hogy Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Szakadár katalán képviselők már akkor aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de Puigdemont akkor azonnal felfüggesztette a deklaráció végrehajtását, és párbeszédre szólította fel Madridot.

A spanyol kormány szerint viszont a katalán vezetés kilépett az alkotmányosság kereteiből, és addig nincs miről tárgyalnia, míg az ország megbonthatatlan egységét rögzítő alkotmányos rendet helyre nem állítják, azaz, amíg, a katalán vezetés egyértelműen nem tesz le függetlenségi törekvéseiről.

Végül a katalán parlament megszavazta a Katalán Köztársaság kikiáltását, éppen mielőtt a spanyol szenátus jóváhagyta Rajoy intézkedéseit. A spanyol kormányfő feloszlatta a katalán parlamentet, és december 21-re írta ki az új régiós választásokat, emellett börtönnel fenyegette „a lázadókat". Az alkotmánybíróság a független köztársaság kikiáltását is alkotmányellenesnek mondta ki, és az EU, a franciák, britek, olaszok, németek is közölték, hogy nem támogatják a függetlenségi döntést.

Az egész katalán függetlenségi törekvést itt magyaráztuk el részletesebben>>>

Brüsszelből, és a börtönből kampányoltak

A spanyol ügyészség azóta 13 szakadár katalán vezetőt vádolt meg lázítással, köztük Puigdemont-t és négy miniszterét, akik Belgiumba menekültek. Több katalán vezetőt, köztük az ERC elnökét, Oriol Junqueras volt elnökhelyettest megvádoltak, és börtönbe csuktak.

A 2015-ös választással ellentétben ezúttal a legnagyobb függetlenségi pártok nem egy közös szövetségben indultak. Junqueras oda is szúrt egyet Puigdemont-nak, amikor azt mondta, ő a börtönben néz szembe a tettei következményeivel.

Puigdemont Brüsszelből kampányolt, óriáskivetítőkön jelentkezett be pártja rendezvényein. Puigdemont nevében jelképesen választott csütörtökön egy első szavazó Katalóniában. A nemzetközi elfogatóparancsot visszavonták, de továbbra is elfogatóparancs van ellene érvényben Spanyolországban. Ennek ellenére azt ígérte, hogy visszatér Katalóniába, ha megválasztják, de egyelőre az is kérdés, hogy milyen pozíciókat tölthetnének be az eljárás alá vont katalán vezetők.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is kampányolt a konzervatív Néppárt helyi szervezete mellett. „A demokrácia, az alkotmány és a törvényesség védelmezőiként mi állunk a jó oldalon" – mondta Barcelonában. Szerinte minden rájuk leadott szavazat a politikai változást segíti elő Katalóniában. A Néppárt azonban láthatóan rosszul járt az elmúlt időszakkal, a legkevesebb szavazatot kapta a parlamenti pártok közül, és eddigi 11 helyett csak 4 képviselője lesz.

Az egységpártiak sokkal inkább a liberális Ciudadanost és a szocialistákat támogatták. A többek között pont a katalán függetlenségi pártokkal szemben megalapított Ciudadanos 2015-ben már a legnagyobb ellenzéki pártként került be a katalán törvényhozásba, és a spanyol parlamentben is ott van. Az elnökjelöltjük, Inés Arrimadas azt mondta: „Csütörtökön felébredünk ebből a rémálomból, amit a függetlenségi törekvés jelent." Az egységpárti oldalon sem volt azonban mindenben egyetértés, mert Arrimadast nem támogatnák katalán elnöknek a szocialisták.

Előzetesen sok elemző patthelyzetet, és hetekig tartó kormányalakítási próbálkozásokat vetített előre. Az egységpártiak győzelmében reménykedő Rajoy mindenesetre azt ígérte, hogy visszaadja Katalónia minden autonóm jogát, ha a választás után feláll az új kormány. A függetlenségi pártok viszont már jelezték, hogy továbbra sem tettek le az elszakadásról, és érvényesnek tartják az október 27-i függetlenségi nyilatkozatot.

(Borítókép: Guillem Sartorio / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok