Index Vakbarát Hírportál

Gázolásos merényletet akart elkövetni Karlsruhéban

2017. december 21., csütörtök 13:58

Elfogtak egy terroristagyanús férfit Németországban, aki valószínűleg gázolásos merényletet akart elkövetni az Iszlám Állam terrorszerveze nevében - jelentette az MTI.

A kastély előtti téren akart gázolni

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 29 éves német állampolgárt szerdán vették őrizetbe különleges rendőri egységek bevetésével. Külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják.

A legfőbb ügyészség szerint a gyanúsított 2015 áprilisa óta az Iszlám Állam támogatója, többször járt Irakban, ahol fegyveres kiképzést kapott, és a dzsihadista szervezet megbízásából merényletre alkalmas helyszíneket keresett Erbílben, az észak-iraki félautonóm Kurdisztán székhelyén.

A közleményben Dasbar W. néven azonosított férfi a legfőbb ügyészség szerint 2017 júniusa óta ismét Németországban tartózkodott, és azt tervezte, hogy gázolásos merényletet hajt végre a Baden-Württemberg tartományi Karlsruhe központjában álló kastély előtti téren. Augusztus végétől a helyszín felmérésével foglalkozott, és szeptemberben megpróbált sofőri állást szerezni különböző küldeményszállító vállalkozásoknál, de nem vették fel.

Sajtóértesülések szerint az iraki származású gyanúsított régóta a hatóságok látókörében van, és hosszabb ideje folyamatos megfigyelés alatt tartották. Elfogásában 70 rendőr vett részt. Lakásában lefoglaltak több mobiltelefont és számítógépet. A készülékekből kinyert adatok elemzésével és a gyanúsított ismeretségi körének ellenőrzésével vizsgálják, hogy voltak-e társai.

A törökök 55 terroristagyanús férfit vettek őrizetbe

A török rendőrség őrizetbe vett csütörtökön 55 embert, akik gyaníthatóan kapcsolatban álltak az Iszlám Állam terrorszervezettel. A gyanúsítottakat az Isztambulban és a nyugat-törökországi Izmírben végrehajtott terrorellenes műveletek keretében vették őrizetbe. Isztambulban 45, Izmírben pedig 10 embert fogtak el. A hatóságok az Iszlám Államhoz köthető digitális anyagokat és dokumentumokat is lefoglaltak.

Az újév közeledtével megerősítik a biztonsági intézkedéseket az isztambuli Beyoglu kerületben. A helyi rendőrfőkapitány szerdán bejelentette, hogy idén biztonsági okokból nem engedélyezik az újévi mulatságok megtartását a Taksim téren.

Tavaly szilveszterkor egy üzbég nemzetiségű merénylő, Abdulkadir Masaripov 39 embert lőtt agyon egy isztambuli éjszakai szórakozóhelyen. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Rovatok