Index Vakbarát Hírportál

Már legalább egymillió kolerás van Jemenben

2017. december 21., csütörtök 12:27

Elérte az egymilliót a kolerás megbetegedések száma a polgárháború sújtotta Jemenben, ahol a lakosság több mint 80 százaléka nem jut hozzá elegendő élelmiszerhez, ivóvízhez, üzemanyaghoz, illetve egészségügyi ellátáshoz - közölte csütörtökön a vöröskereszt.

Az ENSZ szerint Jement a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja. A kolerajárvány áprilisi megjelenése óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2219 fertőzött halálát regisztrálta. A betegek csaknem harmada gyerek.

A kolera elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. Erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, illetve akár halálhoz is vezethet.

A WHO december elején arra figyelmeztetett, hogy hónapokon belül a kolerajárvány újabb hullámára lehet számítani az országot sújtó blokád miatt, amelyet Szaúd-Arábia azt követően rendelt el, hogy Jemen területéről a rijádi nemzetközi repülőtérre kilőttek egy ballisztikus rakétát.

Bár a jemeni síita húszi lázadók szerdán újabb rakétatámadást kíséreltek meg a rijádi királyi palota ellen, a polgárháborúban a jemeni kormányt segítő Szaúd-Arábia közölte: egy hónapig nyitva maradhat a segélyszállítmányok eljuttatása szempontjából létfontosságú Hodeida kikötő.

Jemenben több mint három éve dúl polgárháború a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.

Rovatok