Index Vakbarát Hírportál

Svédország már a beleegyezés hiányát is büntetné a nemi erőszak esetében

2017. december 21., csütörtök 13:28

Az új törvényjavaslat szerint a nemi erőszak esetében már az is büntetendő lenne, ha valaki nem adja szóbeli beleegyezését a szexuális aktusba, vagy nem adja bármilyen, egyértelmű jelét annak, hogy ahhoz hozzájárulna.

Isabella Lovin svéd miniszterelnök-helyettes szerint részben a #MeToo kampány (az utóbbi hónapok szexuális zaklatással kapcsolatos botránysorozata) tette szükségessé a törvénymódosítást. A jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint csak akkor lehet valakit bíróság elé állítani, ha az illető erőszakot vagy fenyegetést követett el - írja a The Local című svéd hírportál.

A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven a következő tanácsot adta a honfitársainak:

Ha nem vagy biztos benne, akkor inkább ne tedd.

Az új törvény az áldozatok érdekeit helyezi előtérbe, a kormányfő elmondása szerint egyértelműsíteni kell az emberekben: amennyiben valaki nem egyezik bele a szexuális aktusba, akkor az illegális. A kritikusok szerint viszont az új rendelkezés nem fog több bírósági ítéletet eredményezni, amire Löfven úgy reflektált, hogy a történelmi reform célja nem is ez, hanem a társadalom hozzáállásának és értékrendjének megváltoztatása.

A javasolt változtatások valószínűleg jövő júliusban léphetnek érvénybe.

A kormány további jogszabályok bevezetését is tervezi, amelyek javítanák az áldozatsegítő szolgálatok működését, és támogatnák a szexuális kizsákmányolás elleni harcot. Svédországban már illegális a prostitúció, de a kormány azt is megtiltaná, hogy az állampolgárok szexuális szolgáltatásokat vegyenek igénybe külföldön. A távlati tervek között szerepel továbbá a szexuális bűnözők elektronikus nyilvántartási rendszerének létrehozása is.

Mindeközben a magyarok fele szerint nem gond a beleegyezés nélküli szex, ha az egyik fél nem közli egyértelműen, hogy "nem", esetleg részeg, vagy éppen túl szexi ruhát visel.

Rovatok