Index Vakbarát Hírportál

Szerb fegyverkereskedő az amerikai feketelistán

2017. december 23., szombat 15:29

A BIRN hírügynökség szerint az Egyesült Államok csütörtökön, 39 más gyanúsítottal együtt feketelistára tette Slobodan Tesicet, akit „a Balkán egyik legnagyobb fegyver-kereskedőjének” nevezett. A listán szereplőket azzal vádolják, hogy korrupciós tevékenységet folytattak és megsértették az emberi jogokat.

„Tesic a legnagyobb lőszer-és fegyverkereskedők egyike a Balkánon; közel egy évtizede szerepel az ENSZ Utazási Tilalmi listáján, mert megsértette a libériai fegyver-exportra vonatkozó ENSZ tilalmat” közölte az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma. A közlemény szerint a különböző országokba irányuló fegyverszállítási szerződések megszerzése érdekében „Tesic közvetlenül vagy közvetve kormánytisztviselőket vesztegetett meg és pénzügyi segítséget nyújtott számukra”. Ügyfelei számára „nagy értékű üdülési lehetőségeket teremtett, gyermekeiket drága nyugati iskolákban és egyetemeken taníttatta és hatalmas kenőpénzeket fizetett”.

Az amerikai sajtóközlemény emlékeztet arra, hogy Donald Trump kormányzata új intézkedés-csomagot léptetett életbe az emberi jogok megsértői és a korrupciós cselekmények elkövetői ellen. Az Emberi Jogokért Viselt Világszintű Felelősség Törvénye alapján (Magnitsky-törvény) Donald Trump csütörtökön egy elnöki rendeletet írt alá, amelyben nemzeti szükségállapotot hirdetett az emberi jogok súlyos megsértése és a korrupció üldözése tekintetében és büntetéseket helyezett kilátásba mindazok ellen, akik a világ bármely pontján e rossz szándékú cselekményeket elkövetik.

Az amerikai közlemény szól arról, hogy Tesic tulajdonában van vagy irányítása alatt áll két szerb vállalat, a Partizan Tech és a Technoglobal Systems DOO Beograd, valamint két cipruson székelő cég, a Grawit Limited és a Charso Limited.

„Tesic a Charso Limited cégen keresztül intézi a fegyver-eladásokat és a Grawit Limited útján pénzeli a politikusokat” olvasható a közleményben és hozzáteszi, hogy a Külföldi Vagyoni Javakat Ellenőrző Hivatal, az OFAC befagyasztotta a Partizan Tech, a Charso Limited, a Grawit Limited, és a Technoglobal Systems DOO Beograd amerikai vagyontárgyait.

„Az Egyesült Államok világszerte határozottan kiáll az emberi jogok megsértése és a korrupció ellen, s ezeket az elítélendő szereplőket kizárja az amerikai pénzügyi rendszerből. A Pénzügyminisztérium befagyasztja vagyontárgyaikat, nyilvánosan megbélyegzi mocskos üzelmeiket és azt üzeni: drágán meg fognak fizetni ballépéseikért” nyilatkozta Steven T Mnuchin pénzügyminiszter.

A csütörtöki döntésnek megfelelően az elnöki rendelet mellékletében szereplő, illetve az OFAC által meghatározott minden magánszemély és vállalkozás összes, az amerikai igazságszolgáltatás hatáskörébe kerülő vagyontárgyát befagyasztják, és megtiltják, hogy velük amerikai személyek üzleti megállapodásokat kössenek.

A BIRN hírügynökség megpróbált kapcsolatba lépni Tesiccsel, de ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Rovatok