Index Vakbarát Hírportál

Putyin kihívója túl van az első akadályon

2017. december 24., vasárnap 13:52 | aznap frissítve

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megszerezte Moszkvában azt a 741 támogatói aláírást, amellyel jelölt lehet a 2018-as orosz választáson. Mindez azonban csak jogállami keretek közt biztosítja jelöltségét. Mivel az ellenzéki politikust az orosz bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, hivatalosan nem indulhat a választáson.

Az ügy érdekessége, hogy az ítéletet az  Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által alaptalannak nevezte. A 41 éves Navalnij egyébként korrupcióellenes tevékenységével lett ismert. A politikus moszkvai beszédében Putyin uralmának végét jósolta, mivel szerinte a vezetőnek nincs igazi támogatottsága országában.

A Reuters  szerint a többség azonban az országot 17 éve irányító Putyin győzelmét várja.

Koncepciós perek az ellenzéki jelölt ellen

Ennek ellenére a rezsim mindent megtesz Navalnij ellehetetlenítésére. Az orosz bíróság 2014-ben csalás és pénzmosás miatt indított eljárást ellene. A vád szerint Navalnij és testvére megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát. A szóban forgó cég pénzügyi igazgatója azonban állította, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek el az elítéltek miatt. A döntés Strasbourg szerint túlzó, tisztességtelen és észszerűtlen volt. A hatóságok kifejezetten a vádlottak kárára alkalmazták a büntetőjogot. 

Navalnij hónapok óta küzd azért, hogy indulhasson a jövő márciusi elnökválasztáson. A 41 éves politikus az elmúlt időszakban több tucat kampányirodát nyitott, bejárta Oroszországot, és számtalanszor szólította utcára híveit. Ezzel is kivívta a hatóságok haragját.

Idén háromszor csukták le olyan kampányrendezvények miatt, amelyek a rendszer szerint törvényellenesek voltak.

Rovatok