Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a szicíliai derbit a maffia miatt

2017. december 25., hétfő 19:51 | aznap frissítve

Az olasz rendőrség felfüggesztett egy lóversenyt Palermóban, miután egy nyomozás rávilágított arra, hogy a versenyen illegális fogadások zajlottak, és a Cosa Nostra fejesei befolyásoltak versenyeket.

A döntést a palermói főügyész, Antonella De Miro hozta, és ezt számos letartóztatás követte. A 15 ezer nézőt befogadó és akár 400 lóval versenyzésre alkalmas létesítmény jelenleg üres, elmaradnak a versenyek, a működtető cég a működési engedélyét elvesztette.

A nyomozás kiderítette, hogy a maffia olyan illegális utcai versenyeket is rendezett, amelyeken szerencsétlen, beinjekciózott és olykor sérült állatokat futtattak akár végkimerülésig, és több ezer eurós összegben fogadtak rájuk.

Azokat a lovasokat, akik pedig nem voltak hajlandóak a maffia kénye kedve szerint cselekedni, véresre verték.

Ciro Troiano, Olaszország legnagyobb állatvédő szervezetének vezetője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a maffia betette a lábát a lósportba, az illegális fogadások miatt ez megy már évtizedek óta. És nemcsak a hivatalos lóversenyeken, hanem a rendszeresen, a városok aszfaltjain rendezett versenyeken is.

A legfrissebb jelentésük szerint a rendőrség elkobzott 1275 lovat 1998 óta és 3402 ember ellen indult eljárás. November közepén a rendőrök öt embert vettek őrizetbe, akik Messina külvárosában szerveztek közúti lóversenyt.

Palermóban hagyományosan vasárnap, kedden és csütörtökön hajnalban rendeznek versenyeket, amikor az utcák csendesek. Tucatnyi ember követi a lovasokat robogóval a 2 kilométeres szakaszon és videózza őket meg egymást. Egy ilyet örökít meg az alábbi, öt éve készült videó.

Ezeken a versenyeken igen gyakoriak a sérülések, és találtak már döglött lovat is Palermóban az egyetem bejárata előtt, miután a ló nekiment egy póznának egy ilyen versenyen. A sérült állatokat sem hagyják az út szélén, vágott húsként értékesítik vagy tenyésztésre használják őket, erre bizonyíték számos esetben talált feldarabolt lótetem.

Via

Rovatok