Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: Ha újabb szankciók jönnek, az nem marad válasz nélkül

2017. december 25., hétfő 14:47

Moszkvát aggasztja az újabb amerikai szankciók lehetősége, bevezetésük esetén a kölcsönösség elve alapján fog eljárni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában az MTI szerint.

"Ha Oroszország ellen korlátozásokat léptetnek életbe, akkor azok természetesen nem maradhatnak megfelelő válasz nélkül" - mondta. Szerinte Moszkva nem szeretné, ha az amúgy is "siralmas állapotú" kétoldalú kapcsolatokat "nagy és talán elviselhetetlen kockázatok és veszélyek" fenyegessék.

Washingtonban a kormányzatnak január végéig kell a kongresszus elé terjesztenie jelentését a Kremlhez közeli politikai szereplőkről és oligarchákról, akiknek szerepük volt az Oroszország szomszédjai elleni katonai fellépésben, valamint az emberi jogok megsértésében. Ellenük a várakozások szerint Washington szankciókat fog bevezetni, talán még a március 18-ra kitűzött orosz elnökválasztás előtt.

Peszkov elmondta: Moszkva negatívan értékeli, hogy az Egyesült Államok egyebek között Javelin típusú tankelhárító eszközöket szándékozik szállítani Ukrajnának, mert azokat a szélsőséges nacionalisták "újabb provokatív és agresszív lépésekre" használhatják fel a Donyec-medence "köztársaságai" ellen.

A szóvivő szerint az orosz vezetés nem hozott döntést arról hogy védelmi eszközöket szállítson a szakadároknak. Kijev és a nyugati országok szerint Oroszország fegyverrel, hadianyaggal és katonákkal támogatja a függetlenségüket egyoldalúan kikiáltó "köztársaságokat". Moszkva nem tartja magát a konfliktus részesének, tagadja a fegyverszállítást és azt állítja, hogy a harcokban orosz oldalról "önkéntesek" vesznek részt.

Az ukrán kormányerők és a szakadárok között készülő, a tervek szerint szerdán megvalósuló fogolycsere részleteit Peszkov nem kívánta kommentálni.

Rovatok