Index Vakbarát Hírportál

Felkészült az Airbus az A380-as gyártásának leállítására

2017. december 28., csütörtök 15:30

Felkészült az Airbus a világ legnagyobb utasszállító gépe, az A380-as gyártásának leállítására, miután több éve nem kapott új megrendelést - írja az MTI. A toulouse-i gyártó már elkészítette azokat a leállás részleteinek terveit. A végső döntést akkor hozzák meg, ha a dubaji székhelyű, Budapestre is közlekedő Emirates nem rendel újabb A380-asokat.

Az őszi Dubaji Légi Szalonon az Emirates a várakozásoktól eltérően mégsem adott le újabb rendelést A380-asra, aminek már most is a legnagyobb üzemeltetője a világon: a századik gépet idén novemberen vették át, és további 42 érkezése várható. A légitársaság vezetése azért nem rendelt többet, mert nem látták biztosítottnak, hogy az Airbus legalább tíz évig fenntartja a gyártást. Ehhez viszont az kellett volna, hogy az Emirates leadja a rendelést. A tárgyalások jelenleg is folynak a légitársaság és az Airbus között.

A tíz éve gyártásban lévő, akár 600 utast is szállítani képes repülőből az Airbus jövőre havonta egy, 2019-től viszont évente 8 gyártását tervezi, ha addig nem sikerül új megrendelést aláírni. Az Airbus legutóbb a japán All Nippon Airways-nek adott el három A380-ast 2016 januárjában. Ezeket még a szintén japán Skymark diszkont légitársaság rendelte meg, de a cég csődbe ment, és az ANA vette át a rendelésállományt. A gyártósorok biztos fenntartása érdekében legalább 30 új gép gyártására kellene leszerződnie a gyártónak. Amennyiben az Airbus úgy dönt, hogy leállítja a gyártást, azt fokozatosan teszi majd meg. November végével száz gép várt még gyártásra. Az elmúlt tíz évben 317 gépre adtak le rendelést a légitársaságok, ebből 217-et szállítottak le a tizenegyedik hónap végéig.

A 72,7 méter hosszú, 24 méter magas és 79,7 méter szárnyfesztávolságú gép a valaha volt legnagyobb utasszállító repülőgép, amit gyártottak. Nagyobb az ikonikus, a repülést az 1970-es években forradalmasító Boeing 747-es Jumbo Jetnél is. A 276 tonnás, négyhajtóműves A380-800-as 15 200 kilométeres hatótávolságú. Bár az Airbus tervbe vette a nagyobb, 900-as és az áruszállító verziót elkészítését is, ezek kifejlesztéséről érdeklődés hiányában lemondott.

Rovatok