Index Vakbarát Hírportál

Putyin likvidálná a szentpétervári robbantókat

2017. december 28., csütörtök 09:46

Terrorcselekmény volt az a robbantás, amit egy szentpétervári bevásárlóközpontban követtek el  szerda este, idézi az MTI Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki a Szíriából visszatért orosz katonák moszkvai kitüntetési ünnepségén beszélt.

Tizenhárman sérültek meg, nyolcan kórházban vannak. A srapnellel megtöltött, 200 gramm TNT-nek megfelelő robbanóerejű pokolgép a szupermarket csomagmegőrzőjében robbant fel. A Fontanka című hírportál közzétette az üzlet biztonsági kamerájának felvételét, amelyen „egy nem szláv külsejű”, csuklyás zöld dzsekit viselő férfi hátizsákkal lép be az üzletbe, majd anélkül távozik onnan.

Az elnök szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) nemrégiben egy másik merényletkísérletet sikerült megakadályoznia.

Putyin kijelentette, hogy Alekszandr Bortnyikov FSZB-igazgatót arra utasította, a tettesek elfogásakor a törvény keretei között járjon el, de hozzátette: „munkatársaink, tisztjeink életének vagy épségének veszélyeztetettsége esetén határozottan kell fellépni, foglyokat nem ejteni, a banditákat a helyszínen likvidálni”.

Az elnök azt hangoztatta, hogy Oroszországnak döntő szerepe volt a terroristák szétzúzásában Szíriában. Kijelentette, hogy a „barbár diktatúra” Szíriában és a vele szomszédos országokban „egy globális agresszió hídfőállását” igyekezett kiépíteni, amelynek célpontja volt Oroszország is. Az orosz hadművelet során több mint hatvanezer terroristát öltek meg.

Rovatok