Index Vakbarát Hírportál

Teheránban mostantól nem jár börtön az iszlám öltözködési szabályok megsértéséért

2017. december 28., csütörtök 18:09

Teherán rendőrfőnöke, Hoszein Rahimi tábornok csütörtökön bejelentette, a továbbiakban nem büntetik elzárással azokat a nőket, akik megsértik az iszlám öltözködési előírásokat – írja az MTI.

Az iszlám köztársaságban az 1979-es forradalom óta a nőknek vallásától és nemzetiségtől függetlenül tinédzser korától tiszteletben kell tartania az iszlám öltözködési szabályokat, kendővel kell borítania haját, kabáttal vagy csadorral kell eltakarnia idomait, valamint ügyelnie kell arra, hogy ne maradjon fedetlenül sem a nyaka, sem a karja, sem a lába.

A fiatalabb iráni nők persze régóta áthágják a hivatalos előírásokat azzal, hogy laza kendőket hordanak, amik nem fedik le teljesen a hajukat, emellett pedig a körmüket is festik, ami egyébként szintén tilos.

A Sark reformista napilap Hoszein Rahimi tábornokot idézve azt írta, hogy ezután

nem veszik őrizetbe azokat, akik nem tartják be az előírásokat, és büntető eljárást sem kezdeményeznek ellenük.

Azért teljes mértékben még mindig nem lélegezhetnek fel az iráni nők, a félhivatalos Tasznim hírügynökség szerint ugyanis a szabálysértőknek viszont rendőrségi oktatáson kell majd részt venniük, a visszaesőket pedig bíróság elé küldik, egyelőre pedig az sem derült ki, hogy a bejelentés csak Teheránra, vagy az egész országra vonatkozik-e.

Rovatok