Index Vakbarát Hírportál

Újabb 9 év börtönt kapott Oroszországban Putyin nyugati kritikusa

2017. december 29., péntek 16:31

Pénteken – távollétében – újabb kilencévi szabadságvesztésre ítélték gazdasági bűncselekmények miatt Moszkvában William Browder angol-amerikai üzletembert, aki Oroszország legnagyobb befektetési alapját hozta létre, mígnem másfél milliárd dollárjára szemet vetett az orosz állam. Azóta ő Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusa. Browdert csődbűntettben, valamint több mint 3,5 milliárd rubelnyi (csaknem 15,8 milliárd forintnyi) elmulasztott adó ügyében találták bűnösnek, írja a Reuters.

Browder egyik társát is elítélték: Ivan Cserkaszov 8 évet kapott. Az ítélet része az is, hogy a vádlottaknak meg kell téríteniük az okozott kárt. A védelem közölte, hogy fellebbezni fog. 

Browdert már régebb óta körözi Oroszország, az Interpol körözési listáján is fel-felbukkan, de a nemzetközi szervezet minden alkalommal megszünteti a körözést, mert politikai indíttatásúnak tartják a vádakat. Browderrel februárban készítettünk interjút.

USA, Kanada

Browder volt a börtönben elhunyt Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló volt munkaadója, az ő közbenjárására fogadta el az Egyesült Államok a magas rangú orosz tisztségviselőket szankciókkal sújtó Magnyitszkij-törvényt, amely legalább annyira fáj Moszkvának, mint a nemzetközi szankciók. Ennek alapján mindazok az orosz hatósági személyek, akiknek közük lehetett az előzetes letartóztatásba helyezett 37 éves Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló halálához, nem utazhat az Egyesült Államokba, számláit zárolják, pénzügy tranzakciókat sem ők, sem rokonaik nem hajthatnak végre amerikai pénzintézetek közreműködésével.

Az USA példáját követve, Kanada október közepén fogadta el a saját Magnyitszkij-törvényét. Ennek alapján Ottawa november elején 52 személyt - köztük 30 orosz állampolgárt - sújtott bankszámla-befagyasztással és kiutasítással.

Lecsukták, meghalt

Magnyitszkijt az orosz sajtóban is megjelent hírek szerint a börtönben agyonverték, ám az ügyészség szerint szív- és érrendszeri elégtelenség okozta a halálát. Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat megállapította, hogy Magnyitszkijt nem megfelelő körülmények között tartották fogva és a börtönhatóságok elutasították orvosi ellátását. Később hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.

Egy moszkvai bíróság Browdert 2013 júliusában már elítélte kilenc évre, akkor 522 millió rubelnyi adóelmaradás miatt. Ugyanebben az ügyben volt vádlott Magnyitszkij is, aki 2009-ben meghalt egy orosz börtönben, ami hatalmas felzúdulást keltett Oroszországban és a világban is – írja az MTI. Browder azt állítja, hogy Magnyitszkij a letartóztatása előtt belügyi vezetőket leplezett le, akik 230 millió dollárnyi összeget sikkasztottak el az orosz költségvetésből.

Rovatok