Index Vakbarát Hírportál

Keresztény templomot támadtak meg Kairóban, tizen meghaltak

2017. december 29., péntek 12:33 | aznap frissítve

Kopt keresztény templomra támadtak fegyveresek pénteken Kairó déli részén, a támadásnak több halottja és több sérültje van. A biztonsági erők egy támadót agyonlőttek, írta az MTI.

Háled Megahed, az egészségügyi minisztérium szóvivője kora délután közölte, hogy legalább tíz ember, közöttük nyolc kopt keresztény halt meg a lövöldözésben.

Az incidens az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomnál történt. Két támadó érkezett motorkerékpáron az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomhoz, és tüzet nyitottak a templomra. Egy támadót agyonlőttek, a lövöldözésben a biztonsági erők egy tagja is meghalt.

Az al-Ahram kormánylap internetes oldalán közzétett fényképen, amelyen valószínűsíthetően a támadó holttestét ábrázolja, egy szakállas, lőszerekkel teli mellényt viselő, földön fekvő férfi látható.

Keresztények Egyiptomban

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem maradtak abba. 

Legutóbb múlt szombaton támadt egy kopt keresztény templomra egy agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták az ott tartózkodó híveket.

Tavaly decemberben legalább huszonöt ember halt meg a kairói Szent Péter kopt templomnál történt támadásban. Áprilisban virágvasárnapkor két kopt templomban pokolgépes merényletek legalább 47 emberrel végeztek. Mindkét támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Rovatok