Index Vakbarát Hírportál

Kölcsönös tiszteletet kért Putyin Trumptól

2017. december 30., szombat 12:53

Vlagyimir Putyin orosz elnök "a hosszú távú perspektívát lehetővé tevő, az egyenlőségen és a kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus együttműködést" kért Donald Trump amerikai elnöktől újévi üdvözletében - közölte szombaton a Kreml. Bassár el-Aszad szíriai elnöknek pedig azt ígérte Putyin, hogy Oroszország ezután is segít az arab országnak megvédeni szuverenitását és területi egységét, írja az MTI.

Az építő jellegű orosz-amerikai párbeszédre különösen szükség van a világ stratégiai stabilitásának megerősítéséhez és a globális fenyegetésekre adandó optimális válasz megtalálásához

- olvasható Putyin levelében. Az orosz elnök más országok vezetőinek is küldött újévi üdvözletet, amelyekben hasonló mondatok szerepeltek, mint a Trumpnak írtban. Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti viszony a hidegháború óta a legrosszabb állapotba került akkor, amikor Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, és ezt súlyosbítja az a vád, hogy Moszkva beleavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba - jegyezte meg az AP hírügynökség.

Aszad elnöknek azt ígérte Putyin, hogy Moszkva segíti a politikai rendezés folyamatát és a nemzetgazdaság helyreállítását is Szíriában. Putyin december elején elrendelte az orosz erők nagy részének kivonását Szíriából, de hozzátette, hogy tartósan fenntartják a hmejmimi orosz légi- és a tartúszi haditengerészeti támaszpontot.

Putyin Orbánnak is üzent

Még a jelenlegi, nem egyszerű nemzetközi helyzetben is sikerült biztosítani az orosz-magyar kapcsolatok konstruktív fejlesztését, írta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor kormányfőhöz intézett újévi üdvözletében, írja az MTI.

A Kreml honlapján szombaton ismertetett üdvözletben az orosz államfő hangsúlyozta, hogy számít a produktív közös munka folytatására a kölcsönösen előnyös kétoldalú együttműködés fejlesztése érdekében, amely mindkét ország népének és az egész európai kontinens érdekeit is szolgálja.

Az orosz elnök a világ számos vezetőjének írt hasonló, újévi üdvözletet. Jelenlegi és volt állami vezetők mellett írt Ferenc pápának, az ENSZ-főtitkárnak, az IMF vezetőjének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előző és mostani elnökének, valamint a cselgáncs, a jégkorong és a labdarúgás világszervezetei vezetőinek egyaránt.

Rovatok