Index Vakbarát Hírportál

Trump beszólt az iráni vezetésnek

2017. december 30., szombat 22:19

Az elnyomó rezsimek sohasem tartanak örökké

- írta Donald Trump amerikai elnök szombaton Twitteren. 

„Eljön majd a nap, hogy az iráni népnek választania kell. Rajtatok a világ szeme! Az egész világ tisztában van vele, hogy a jó iráni nép változást akar, és - az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva - az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak” - tette hozzá.

A teheráni kormánynak ez nem igazán tetszik, és azt válaszolták, hogy az iráni nép nem foglalkozik  az amerikai tisztségviselők és Trump opportunista nyilatkozataival - írja az MTI.

Eközben azonban Iránban már harmadik napja tömeges megmozdulások vannak, rengetegen tiltakoznak a kormány elhibázott gazdasági döntései, az árak növekedése, a munkanélküliség és a korrupció miatt.

A vitatott 2009-es elnökválasztás óta nem volt példa hasonló méretű tüntetésekre. Az iráni állami média figyelmen kívül hagyja a kormány ellen irányuló tüntetéseket, és ehelyett a kormányt támogató megmozdulásokról számolnak be, amelyeken a résztvevők éppen a 2009-es tüntetések lezárását ünneplik - írja a Washinton Post

A kormány arra kérte az állampolgárokat, hogy ne vegyenek részt az engedély nélkül tartott megmozdulásokon. A tiltakozók több településen összecsaptak a könnygázt is bevető biztonsági erőkkel, akik tucatnyi embert előállítottak.

Egy közösségi oldalon megosztott felvétel két tüntető életét vesztette, állítólag a rendőrség lőtte agyon a két fiatal férfit az ország nyugati részén.

Rovatok