Index Vakbarát Hírportál

A németeknél harmadára csökkent az új menedékkérelmek száma

2017. december 31., vasárnap 13:20

2015 óta első alkalommal, nagymértékben visszaesett az Európai Unióban menedékért folyamodók száma, olvasható a Deutsche Welle hírportálon. Az Eurostat szombaton közölt adatai szerint az Európai Unióhoz 50 százalékkal kevesebb kérelem érkezett, mint az előző évben.

Még mindig Németországban adták be a legtöbb igényt – majd Olaszország és Görögország következik –, ahol még nagyobb, 71 százalékos volt az új menedékkérelmek számának csökkenése. Ráadásul a beadott kérelmeknek csak kevesebb, mint felét hagyták jóvá – írja a dw.com. Szeptember végéig 479 650 menedék-kérelmet rögzítettek az előző évi 1,2 millióval szemben. 

A kérelmek számának meredek visszaesése valószínűleg az úgynevezett „balkáni útvonal” lezárásának, valamint az EU és Törökország között született, ellentmondásos menekült-megállapodásnak tudható be. Egyidejűleg az olasz hatóságok, Németország és az EU támogatásával, fokozott erőfeszítéseket tettek az Észak-Afrikából a Földközi tengeren keresztül érkező migráns-hullám megállítására, írja a DW.

Rovatok