Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek az izraeli katonákat ütlegelő palesztin tinédzser ellen

2018. január 1., hétfő 20:58 | aznap frissítve

Vádat emeltek az ellen a 17 éves palesztin lány ellen, aki egy neten terjedő videón két izraeli katonát lökdösött, ütlegelt és rugdosott. A 17 éves Ahed Tamimi és unokatestvére az Izreal által megszállt Ciszjordániában ment oda december 15-én két katonához. A katonák egy út mellett őrködtek, hogy a tüntetők ne dobáljanak köveket az ott elhaladó autókra. 

A két palesztin lány lökdösni kezdte a katonákat, akik erre semmit nem reagáltak.  Az esetről a lány anyja készített videót a telefonjával, ami gyorsan terjedt a neten. Volt, aki egyenesen hősnek kiáltotta ki a katonákat lökdöső tinédzsert.

A lányt az eset után tartóztatták le 12 rendbeli bűncselekmény, köztük súlyos testi sértés és kődobálás gyanújával. Eljárás indult az unokatestvére és a videót készítő anyja ellen is.

Az izraeli  hadsereg illetékese azt mondta, hogy a két katona szakszerűen végezte a feladatát azzal, hogy nem reagált semmit a provokációra.  

A lány apja ismert palesztin aktivista. Ő azt állítja, december 15-én az izraeli hadsereg brutálisan lépett fel ellenük. A katonák betörték a házak ablakait és könnygázgránátokat dobáltak be, Ahed 14 éves unokatestvérét pedig gumilövedékkel lőtték arcon.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor azt közölte, hogy ezen a napon több mint 200 palesztin dobált köveket a katonákra. A palesztinok az ott lakók beleegyezésével házakban bújtak meg és onnan támadták a katonákat, ezért kellett kiüríteni a házakat. A művelet közben több palesztin nő ment oda a helyszínt biztosító katonákhoz és provokálta, megtámadta őket.  

Ahed Tamimiről és családjáról 2017 elején riportfilm is készült. Ezt itt nézheti meg.

Az izraeli kormánypárt hétfőn határozatot fogadott el a ciszjordániai telepek annektálásáról. Erről ebben a cikkünkben olvashat. 

Rovatok