Index Vakbarát Hírportál

Mától beindul a rekreációs fűbiznisz Kaliforniában

2018. január 1., hétfő 12:56

Hétfőtől legális a rekreációs célú marihuánaárusítás Kaliforniában, ezzel egy csapásra a nyugati parti amerikai állam vált a legnagyobb szabályozott rekreációs fűpiaccá – írja a Reuters.

Kalifornia 1996-ban az első amerikai államként legalizálta az egészségügyi célú fűfogyasztást, ezt azóta több mint harminc további állam lépte meg. A rekreációs célú fűfogyasztás legalizálásáról még 2016 novemberében döntött egy állami népszavazás, azóta szabadon lehet füvezni. Az államnak viszont még több mint egy évre volt szüksége, amíg kidolgozták a fű árusításának és megadóztatásának jogi részleteit.

Ezentúl viszont 21 éves kortól bárki vehet kannabisz tartalmú termékeket az ezzel foglalkozó kaliforniai boltokban, egyszerre maximum 28 grammnyit. (Egészségügyi célból, engedéllyel továbbra is korlátlan mennyiséget lehet venni.)

Ezzel Kalifornia a hatodik ilyen állam az Egyesült Államokban Colorado, Washington, Oregon, Alaska és Nevada után. Massachusetts és Maine pedig várhatóan még idén beáll a sorba. A 39,5 millió lakosú Kalifornia csatlakozásával már több mint ötből egy amerikai él olyan államban, ahol legális a rekreációs füvezés – annak ellenére, hogy szövetségi szinten továbbra is illegális szernek számít a kannabisz.

Az államban sok helyen még nem indul el hétfőn a fűforgalmazás, mert a boltok még helyi engedélyekre várnak, de több városban már január 1-jén beindul az üzlet. A kaliforniai fűpiac a legtöbb szakértő szerint évi több milliárdos biznisz, és legalább évi egymilliárd dolláros (259 milliárd forintos) adóbevétel várható belőle.

A legális fű Egyesült Államokban tapasztalt előnyeiről és hátrányairól ebben a cikkben írtuk részletesen.

Rovatok