Index Vakbarát Hírportál

Amerikában sorsolással nyert egy induló a választáson

2018. január 4., csütörtök 18:36

A republikánus David Yancey nyert Virginia állam 94-es választókörzetében, írja a Buzzfeed. Ez a hír önmagában keveseket érdekelhet, sokkal izgalmasabb, hogy Yancey és ellenfele, a demokrata Shelly Simonds között szimpla sorsolással dőlt el a verseny.

Az egész mizéria még december közepén kezdődött, amikor a választást a Simonds nyerte mindössze egyetlen egy szavazattal. Yancey már másnap jelezte, hogy a számlálóbizottság kihagyott egy darab szavazatot, ami véletlenül éppen neki adta a voksot.

A döntetlen miatt december 21-én a virginiai választási bizottság elnöke bejelentette, hogy jobb híján sorsolással döntik el, ki nyerte a szavazást. Ez konkrétan azt jelentette a gyakorlatban, hogy egy kerámiatálból kihúzták a győztes nevét. Nem vicc!

Democracy in action: Republican David Yancey's name is pulled out of a film canister from a ceramic bowl and he is declared the winner of the Virginia House race pic.twitter.com/sSObsPO4nr

— Tasneem N (@TasneemN) 2018. január 4.

Azonban még a húzás előtt Simonds szavazat-újraszámlálást kért, ezért elnapolták a sorsolást is január 4-re.

A sorsolás során a két induló nevét kinyomtatták, belerakták egy kis tartó majd a tálba, amit egyébként egy helyi művész készített, és eddig a helyi képzőművészeti múzeumban tárolták. Végül a választási bizottság elnöke húzta ki a cetlit, amiből kiderült, hogy a republikánus jelölt nyert a körzetben.

(Borítókép: A sorsolás pillanata, háttérben David Yancey - fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary)

Rovatok