Index Vakbarát Hírportál

Gyerekek és nők haltak meg, amikor az oroszok a belvárost bombázták

2018. január 4., csütörtök 05:36 | aznap frissítve

Súlyos áldozatokkal járnak az orosz légierő bombázásai Szíriában: több gyerek, sok nő van és egy fehérsisakos mentős is meghalt a támadásokban. Közben az oroszok szíriai beavatkozásuk eddigi legnagyobb haditechnikai veszteségét szenvedték el. Az Aszad elleni felkelők a hmejmími légitámaszponton hat vadászbombázójukat és egy szállítógépüket semmisítették meg. 

Az Aszad erőit támogató orosz légierő szerdán a szíriai fővároshoz közeli, kelet-gútai térséget támadta. Az ostromlott területen legalább 23 civil halt meg, közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Tizennyolcan közülük a Miszrába városát ért orosz légicsapásokban vesztették életüket, a többiek pedig a rezsim által lövetett két másik városban, jelentette Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

A megfigyelőcsoport szerint a halálos áldozatok között három gyermek, tizenegy nő van és egy "fehérsisakos" önkéntes is, aki a lázadó övezetekben teljesített mentőszolgálatot. A szerdai támadásoknak több tucat sebesültje is volt.

Míg a Dzsais al-Iszlam lázadó csoport  főhadiszállása Miszrába szélén található, az orosz gépek a belvárosi lakóépületeket bombázták. A lázadó erők utolsó "fellegvárát", a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségét 2013 óta tartják ostromzár alatt Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai. A mintegy 400 ezer lakosú, hatalmas térségben fenntarthatatlan állapotok uralkodnak, rengeteg embert került az éhezés szélére, mások pedig a gyógyszerhiány miatt kerültek válságos állapotba.

A földön semmisítették meg az oroszok harci gépeit

Oroszország 2015 őszén avatkozott be légierejével a szíriai polgárháborúba, és most szenvedte el eddigi legnagyobb haditechnikai veszteségét. A Szíria északi részén, a tenger mellett fekvő hmejmími légitámaszpontot december 31-én tüzérségi támadás alá vették a felkelők.

A Kommerszant úgy értesült, hogy legalább hét orosz katonai repülőgépet tettek hasznavehetetlenné a lázadók. Az ágyúzásban megsemmisült legalább négy Szu-24-es vadászbombázó, két Szu-35Sz nehéz vadászbombázó és egy An-72-es teherszállító repülőgép, valamint egy lőszerraktár is, írja a Kommerszant katonai-diplomáciai forrásokra hivatkozva. 

Az orosz védelmi minisztérium álhírnek minősítette a Kommerszant értesülését. Annyit közöltek, hogy az aknavető-támadásban két orosz katona vesztette életét, az orosz légierő szíriai harci csoportja pedig "harcképes, és továbbra is teljes mértékben teljesíti a kitűzött harci feladatait".

Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy Szíriában december 31-én a hamai repülőtér közelében lezuhant egy Mi-24-es orosz katonai helikopter, a gép két pilótája életét vesztette. A tárca szerint a balesetet műszaki hiba okozta, a járművet lövések nem érték.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 26-án jelentette be, hogy Oroszország megkezdte állandó hadseregcsoport felállítását Szíriában a hmejmími légi támaszponton, illetve a tartúszi haditengerészeti műszaki ellátó központban, amelyet Moszkva teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni.

Vlagyimir Putyin elnök december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Szergej Sojgu december 22-én tett neki jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartúszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt.

Az orosz parlament felsőháza négy nappal később jóváhagyta a tartuszi haditengerészeti létesítmény kibővítéséről megkötött orosz-szíriai megállapodást. Ennek értelmében Oroszország egyszerre 11 hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve az atommeghajtású eszközöket is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök múlt szerdán bejelentette, hogy az Iszlám Állam felett Szíriában aratott győzelmet követően a terrorellenes harc fő feladata mostantól a korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám terrorszervezet szétverése lesz. Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő másnap említést tett egy, a hmejmími orosz légitámaszpont ellen szerdán végrehajtott rakétatámadásról. Azt állította ugyanakkor, hogy a bázis körül kiépített, több rétegű rakétavédelem bebizonyította hatékonyságát. 

Rovatok