Index Vakbarát Hírportál

Végső megoldás a menekültkérdésre: kiakadtak a német politikus mondatán

2018. január 6., szombat 14:02

Nekiestek a közösségi oldalakon Manfred Webernek, miután a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a parlamenti frakció kétnapos zárt ülésén úgy fogalmazott, "2018-ban Európa központi témája, hogy végső megoldást találjunk a menekültkérdésre", írta a faz.net.

Mivel a végső megoldás kifejezésről sokaknak a nácik végső megoldása jutott eszébe, amit annak idején a "zsidókérdésre" adtak, Weber mondatát pillanatok alatt felkapták a közösségi oldalakon. (Bár Weber nem az Endlösung szót használta, hanem azt mondta, hogy finale Lösung.)

A politikus így aztán később a twitterén volt kénytelen magyarázni: igazából nem úgy értette ezt a végső megoldást, hanem mindössze azt akarta mondani, hogy közös európai gondolkodásra van szükség, hogy segíteni tudjanak a rászorulókon. A Fideszt is a sorai közt tudó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője úgy vélte, a megoldáskeresésben egyébként fontos szerepe van a visegrádi országoknak, így Magyarországnak is.

Az egykori Seeon kolostorban berendezett konferenciaközpontban tartott ülésre ellátogatott Orbán Viktor is, akinek a menekültpolitikája gyakori példa és hivatkozási alap Merkel CDU-jának testvérpártjában, a CSU-ban.

A CSU azt szeretné, ha felső határt szabnának Németországba befogadható menekültek számának. Szerintük a hamarosan a Szíriából érkezett menekültek egy részét is haza lehetne küldeni, mivel a helyzet 2015-höz képest jelentősen javult a polgárháború sújtotta országban. Felvetették azt is, hogy a fiatalkorú menekülteken végezzenek olyan orvosi vizsgálatokat, amelyek alapján közelítőleg megállapítható az életkoruk.

Rovatok