Index Vakbarát Hírportál

Indiában eltörölhetik a melegeket büntető 150 éves törvényt

2018. január 8., hétfő 20:17

Az indiai legfelsőbb bíróság vizsgálja annak a törvénynek a hatályon kívül helyezését, amit még a gyarmatosítás idején hoztak az országban. A törvény az azonos neműek közötti szexet tiltja. 

A büntető törvénykönyv 377-ik cikkelyét egy 16 századi brit törvény alapján hozták, ami az azonos nemű emberek mellett az állatokkal való közösülést is tiltja. A kérdéses törvényt több másikkal októberig bezárólag fogja a bíróság vizsgálni. 

A legfelsőbb bíróság eddigi vizsgálata szerint kevés esetben ítéltek el embereket a törvényre hivatkozva, emberjogi aktivisták szerint azonban a mai napig sokszor használják a bíróság számára kevésbé transzparens módon zsarolásra, illetve AIDS prevenciós kezdeményezések elkaszálására.

A törvényt már egyszer 2009-ben hatályon kívül helyezték, majd 4 év múlva újra bevezették, ami akkor nagy felháborodást váltott ki. Akkor többek között az ENSZ is tiltakozott. Részben ennek a felháborodásnak az utózöngéjeként fogják a törvényt most újratárgyalni. Amellett, hogy egy azóta hozott törvénnyel ütközik, ami kimondja, hogy a szexuális orientáció magánügy, amellett az emberek toleranciaszintje olyannyira megemelkedett, hogy azóta a legnagyobb ellenzéki párt a törvény eltörlésével kampányol. 

(via the Guardian)

Rovatok