Index Vakbarát Hírportál

Katonai tárgyalásokat kezd egymással a két Korea

2018. január 9., kedd 16:46

Észak- és Dél-Korea megállapodott abban, hogy katonai tárgyalásokat kezdenek a két ország közötti feszültségek csökkentéséről. Ez a Szöul és Phenjan képviselői által kedden megkezdett hivatalos tárgyalásokkal kapcsolatban kiadott közös közleményből derül ki. A dél-koreai Yonhap hírügynökség a szöuli kormányt korábban idézve jelentette, hogy Észak- és Dél-Korea megállapodott a két fél közötti katonai forródrót helyreállításáról.

Phenjani közlések szerint az északi fél elvégezte a két hadsereg közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat helyreállításához szükséges műszaki munkákat, s a kapcsolat szerdától üzemel majd teljes mértékben. A katonai forródrótkapcsolat 2013-ban szakadt meg észak-koreai kezdeményezésre – idézi fel az MTI.

A Yonhap Csun He Szung dél-koreai országegyesítési miniszterhelyettest idézve már korábban közölte, hogy Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket és újságírókat küld a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpiára.

A megbeszélésen a dél-koreai fél kezdeményezte, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén. Szöul szerint Észak-Korea "kedvezően reagált" az ajánlatra. A dél-koreai kormány korábban bejelentette, hogy kész akár egyes szankciókat is felfüggeszteni annak érdekében, hogy az észak-koreai tisztségviselők részt vehessenek a téli olimpián.

Szöul emellett javaslatot tett egy találkozó megszervezésére a koreai háború (1950-1953) által egymástól elszakított családtagok között a koreai újév környékén. A koreai újév az idén február 16-ra esik. Az ajánlatra Észak-Korea nem adott egyértelmű választ.

A két Korea öt-ötfős küldöttsége kedden kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszüneti egyezmény által kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson.

A Dél-Korea hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államok eleinte hűvösen fogadta a tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket, ám Donald Trump amerikai elnök később „jó dolognak” nevezte azokat. Az észak-koreai rezsim legfőbb szövetségesének számító Kína külügyminisztere, Vang Ji üdvözölte a két Korea közötti tárgyalásokat és azok „mindennemű kedvező fejleményét”.

Rovatok