Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást kezdeményez a magyar autonómiáról egy kormánypárti román képviselő

2018. január 9., kedd 13:05 | aznap frissítve

A román szociáldemokrata kormánypárt parlamenti képviselője országos népszavazás kiírását kérte Klaus Iohannis államfőtől az autonómia ügyében, írja a Transindex.

„Elérkezettnek látom az időt arra, hogy intézményesen reagáljunk erre, és egyszer s mindenkorra zárjuk le az autonómiatémát, amellyel évről évre előállnak azok, akik a romániai magyarok képviselőinek tartják magukat. Úgy vélem, azonnal el kell indítani az eljárást egy, a helyi autonómiáról szóló referendum megszervezésére, amelyen azonban minden romániai és az ország határain kívül élő román állampolgárnak részt kell vennie, nemcsak a bizonyos megyékben élőknek, ahogyan azt egyes politikusok szeretnék”, írja sajtóközleményében Rotaru. Egy ilyen, országos népszavazáson sokkal kisebb eséllyel szavaznák meg az autonómiát, mint a regionális szavazásokon.

Ráadásul a képviselő szerint a népszavazáson egy másik kérdést is fel kell vetni a parlamenti küszöbről. Rotaru azt szeretné, hogy csak azok a politikai alakulatok jussanak parlamenti képviselethez, amelyek minden egyes megyében (nem pedig országos összesítésben) megszerzik a voksok legalább öt százalékát. A képviselő szerint így elejét lehetne venni annak, hogy egy regionális párt váljon a mérleg nyelvévé és "a nemzeti érdekekkel ellentétes döntésekre kényszerítse" a kormánytöbbséget. Ezzel egyértelműen a magyar kisebbség politikai képviseletének gyengítése lenne a cél.

A román parlamenti képviselő azután lett ilyen aktív a kérdésben, hogy romániai magyar pártok közös állásfoglalást írtak alá az autonómia-elképzelések összehangolásáról.

Rovatok