Index Vakbarát Hírportál

Elfajultak a tüntetések Tunéziában

2018. január 10., szerda 12:40

Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe és több tucatnyian megsebesültek az erőszakossá fajult kedd esti tunéziai tüntetéseken - jelentette az MTI.

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére tüntetéssorozat kezdődött hétfő este az észak-afrikai arab ország több városában a január 1-jén bevezetett gazdasági megszorító intézkedések miatt. Mint ismert, a kormány az év elejétől gazdasági megszorító intézkedéseket vezetett be - áremeléseket, költségvetési kiadáscsökkentést és adóemelést - a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött, négy évre szóló, 2,8 milliárd dollár (722 milliárd forint) értékű hitelmegállapodás miatt. A hitelért cserébe az államnak gazdasági reformokat kell bevezetnie, és csökkentenie kell az utóbbi években egyre súlyosabbá váló költségvetési hiányt.

Már a hétfői tüntetéseken is történtek összecsapások a tüntetők és a rendőrség között: akkor több tucatnyian sebesültek meg, köztük 11 rendőr, és a rendőrség 44 embert vett őrizetbe a belügyminisztérium tájékoztatása szerint. Kedd este még súlyosabb összecsapások történtek. Ezúttal már 49 rendőr sebesült meg - a sebesült tüntetők számát nem közölték -, és 206 embert vettek őrizetbe.

A főváros egyik peremkerületében a tüntetők kifosztottak egy áruházat. Kedd este már a hadsereget is bevetették a rendőrség mellett. Az egyik legjelentősebb demonstráció a Tunisztól 30 kilométerrel nyugatra lévő Teburba városban volt, ahol délután eltemették az előző esti ottani összecsapások halálos áldozatát, egy 45 éves férfit. Voltak tüntetések Gafszában, Kaszerínében és Szídi-Buzidban is.

Dzserba szigetén két gyújtópalackot dobtak szerdára virradóan egy zsinagógába és az épületben tűz keletkezett, de a lángokat gyorsan eloltották és senki sem sérült meg.

Noha azon országok közül, amelyeken 2011-től végsöpört az "arab tavasz", egyedül Tunéziára tekintenek úgy mint ahol elindult a demokratizálódás, az országnak azóta kilenc kormánya volt, és egyik sem tudta kezelni az egyre súlyosabb gazdasági problémákat - állapította meg a Reuters hírügynökség.

Rovatok