Index Vakbarát Hírportál

Megmenekülhet a LuxLeaks-botrány egyik kirobbantója

2018. január 11., csütörtök 16:53

A luxemburgi semmítőszék csütörtökön érvénytelenítette a LuxLeaks-botrányt kiszivárogtatók egyikére korábban kiszabott büntetést, írja az MTI.

Antoine Deltourra, a PWC (PricewaterhouseCoopers) könyvvizsgáló cég egykori munkatársára hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 1500 eurós pénzbírságot szabtak ki, amiért társával dokumentumok ezreit szivárogtatta ki a nemzetközi vállalatoknak nyújtott luxemburgi adókönnyítésekről.

Deltour a sajtótájékoztatóján elmondta: azt reméli, hogy a mostani határozat végül a teljes felmentéséhez fog vezetni. A másik szivárogtató, Raphael Halet ítéletének eltörlését elutasították, korábban 1000 eurós pénzbüntetést szabtak ki rá. Az ügy egy másik gyanúsítottját, Edouard Perrint, aki újságíróként vett részt a kiszivárogtatásokban, a bíróság már korábban felmentette.

Perrin elsőként írta meg, hogy Luxemburg, Jean-Claude Juncker miniszterelnöksége alatt, éveken keresztül nyújtott lehetőséget több nagy multinacionális vállalat (például az IKEA, a Pepsi és a Deutsche Bank) számára, hogy azok a külföldön fizetendő adóikat az országba hozva minimalizálják az adóterheiket.

semmítőszék csütörtöki döntését a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet is üdvözölte, Jávor Benedek zöldpárti európai parlamenti képviselő pedig leszögezte: a két szivárogtató bátor cselekedetei létfontosságúak voltak ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön az adóbotrány, ilyen ügyben senki ellen nem szabadna vádat emelni.

Rovatok