Index Vakbarát Hírportál

Lefejezett iszlamistákkal pózolt, 1,5 évre ítélték Németországban

2018. január 11., csütörtök 18:29 | aznap frissítve

Másfél év felfüggesztett börtönre ítéltek csütörtökön Németországban egy iraki menekültet, aki  egy mobillal készített felvételen az Iszlám Állam lefejezett harcosaival pózolt, írja az MTI. 

A férfi ellen  hatrendbeli háborús bűncselekmény vádjával indult eljárás a  stuttgarti ítélőszéken. A most 24 éves férfi 2015 júliusában az iraki hadseregben szolgált. Akkor készítette a fényképet, amin hat iszlamista levágott fejével látható, hogy így gúnyolja ki a halottakat.

A bíróság nem tudta tisztázni, hogy a dzsihadisták milyen körülmények között vesztették életüket, ki fejezte le őket és ki állította ki a fejeket közszemlére. Azt sem sikerült megállapítani, hogy az iraki menekültnek volt-e köze ezekhez a történésekhez. A férfi azt állította, hogy nem vett részt harcicselekményekben, sem a gyilkosságokban, s a törvényszék is ebből indult ki.

Az Iszlám Állam a bíróság szerint a történtek idején az iraki hadsereg egyik állását támadta a Bagdadtól 250 kilométerre északnyugatra fekvő Bejdzsiben.

A férfi 2015 őszén érkezett Németországba menekültként. Letartóztatásáig Stuttgartban élt egy menekültszálláson, ahol 2016 novemberében életveszélyesen megfenyegette egy afgán lakótársát. Az ügyészség szerint a szóban forgó felvételt mutatta meg lakótársának, és azt mondta: ugyanazt fogja tenni vele is, mint a megölt terroristákkal.

A férfi háromszor nyújtott be menedékkérelmet. A törvényszék tájékoztatás szerint augusztus 1-je óta kérvényeit jogerősen elutasították.

Rovatok