Index Vakbarát Hírportál

Templomoknál robbantottak Chilében a pápa látogatása ellen tiltakozók

2018. január 12., péntek 20:28

Ismeretlenek legalább három templom ellen hajtottak végre támadást, egyebek között házilag készített bombákkal pénteken Santiago de Chilében Ferenc pápa látogatása ellen tiltakozva - írja az MTI.

Az egyházfő jövő héten érkezik látogatásra a chilei fővárosba. A három templom megrongálódott, elsősorban az ajtókban és homlokzatokban keletkeztek károk. A rendőrség egy negyedik támadást megakadályozott.

A támadók különböző feliratokat hagytak maguk után. Az egyiken az alábbi üzenet volt olvasható: "Ferenc pápa, a következő bombák a reverendádban lesznek". Az elkövetők emellett olyan politikai tartalmú feliratokat hagytak a támadás helyszínén, mint például "Szabadságot a világ összes politikai foglyának!", "Autonómiát és Ellenállást!". 

A támadások áldozatául esett egyebek között a Magyarországi Szent Erzsébet-plébániatemplom, a támadók meggyújtott benzines rongyot hajítottak a templom bejáratához. A lángokat a tűzoltóknak sikerült megfékezniük.

Eközben a Chilében kilakoltatásra váró lakosok képviselőinek egy csoportja  elfoglalta az apostoli nunciatúra épületét, ahol a pápa meg fog szállni a látogatása idején. A tüntetők a pápai látogatás költségei ellen tiltakozzanak. A rendőrség néhány perccel később kivezette a tüntetőket az épületből. A tiltakozó akciót az Andha nevű antikapitalista párt hirdette meg. Az Andha becslése szerint a pápa látogatásának költsége 4 milliárd chilei pesóba (1,6 milliárd forintba) fog kerülni.

Rovatok