Index Vakbarát Hírportál

Trumpot megvizsgálják az orvosok

2018. január 12., péntek 21:12

Donald Trump pénteken átesik az első elnöki átfogó orvosi vizsgálatán, amelynek az időpontja ráadásul szinte egybeesik annak a könyvnek a megjelenésével, amely szerint Trump mentálisan nincs a topon, közölte a Reuters.

Trump, aki élesen bírálta és tagadta a könyv állításait, csütörtökön azt mondta, szerinte jó eredményeket hoznak majd a tesztek. "Így kell lennie, különben a tőzsde nem lesz túl boldog", mondta mosolyogva.

Azt a Fehér Ház dönti majd el, hogy milyen adatokat hoznak nyilvánosságra a Bethesda (Maryland állam) településen lévő Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központban elvégzendő vizsgálatból.

Trumpot semmi nem kötelezi a nyilvánosságrahozatalra, ugyanakkor a Fehér Hátz bejelentette, hogy az elnöki orvos, Ronny Jackson egy nyilatkozatot ad majd ki, és -nyilván bizonyos keretek között - válaszol az újságírók kérdéseire is.

Az elnöki vizsgálatra nincs szabvány, korábban egyebek mellett az elnöki súlyt, vérnyomást és koleszterinszintet mérték és hozták nyilvánosságra. John F. Kennedy például nyilvánosságra hozta a háborús sérüléseit, de azt a tényt nem, hogy Addison kórban szenvedett, ami a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége. A korábbi elnököknél nem volt arról hír, hogy vizsgálták volna a mentális egészségüket. A héten egy fehér házi szóvivő világossá tette, hogy pszichiátriai vizsgálat nem része a mostani teszteknek.

Trump jelöltként hozta egyébként a formáját: kiadott egy orvosi jelentést saját magáról, és a magánorvosa közölte, hogy Trump lesz 

a legegészségesebb ember, akit valaha is elnökké választottak.

Rovatok