Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadásra figyelmeztették Hawaii-t, majd kiderült, hogy téves

2018. január 13., szombat 20:28

Helyi idő szerint szombat reggel, az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii-on emberek tucatjai kaptak arról sms-t, hogy

Hamarosan rakétatámadás éri a szigetet, keressenek menedéket, ez nem gyakorlat.

Nem sokkal később kiderült, hogy hamis riasztásról van szó. A BBC szerint viszont csak azután, hogy kisebb pánik tört ki az emberek között. 

A Hawaii hatóságok megerősítették, hogy nincs veszély és egy online nyilatkozatban azt közölték, hogy hiba történt, nem fenyegeti Hawaii államot veszély. 18 perccel az sms után erősítették meg a téves riasztást, erről viszont nem küldtek üzenetet és először arról sem tájékoztatták a lakosságot, hogy ki követte el a hibát. Később David Ige, Hawaii kormányzója a CNN-nek azt mondta, hogy egy műszakváltás során valaki rossz gombot nyomott meg, ezért ment ki az üzenet.

Hawaii fekszik az amerikai államok közül a legközelebb Észak-Koreához, így a hiba különösen megviselte a helyi lakosságot. Twitteren azonnal megjelentek azok az üzenetek, amik mutatják, hogy sokan a legrosszabbra készültek és igyekeztek értesíteni szeretteiket abban a 18 percben, míg nem lehetett tudni, hogy téves riasztásról van szó.

Rovatok