Index Vakbarát Hírportál

Sean Penn: Trump az emberiség közös ellensége

2018. január 13., szombat 14:22

Penn soha nem tartozott Trump támogatói közé (már akkor sem kedvelte, amikor a jelenlegi elnök a demokratákkal kokettált évekkel ezelőtt), és mivel a száját is szereti kinyitni, az amerikai sajtó alig várja, hogy egy-egy jobban sikerült Trump-tweet után mi lesz a rekació.

A színész most a Time-ban írt egy véleménycikket az amerikai elnökről, amiben az áll többek között, hogy Trump az emberiség közös ellensége, mert egy tárgyaláson megkérdezte, miért kell az ameikaiaknak befogadniuk menekülteket “mindenféle szarfészekből”.

Penn a 2010-e haiti földrengés 8. évfordulójára írt egy nagyobb lélegzetvételű anyagot, amiben visszaemlékszik arra, milyen volt önkéntesként a helyszínen dolgozni (Penn azóta is működtet egy alapítványt, ami a haiti földrengés áldozatainak ad támogatást). A cikkben kifejti, hogy ugyan a haiti menekültek alacsonyabb iskolázottságúak, mint amerikai kortársaik, de pont olyan keményen dolgoznak és építik az amerikai társadalmat, mint a szerencsésebb hátterűek.

Donald Trump megjegyzése túlment az érzéketlenség és a nacionalizmus határain. Ezek a kategóriák nem elég szégyenteljesek számára. Csak akkor leszünk ismét egységesek, ha mindenki belátja, hogy jelenlegi elnökünk személyében történelmünk során talán először választottunk meg egy olyan embert, aki esküdt ellensége az érzékenységnek és együttérzésnek. Csak akkor érthetjük meg Afrika, Haiti, Mexikó, El Salvador és a Közel-Kelet problémáit, ha felismerjük, hogy Donald Trump az amerikaiak, a republikánusok, a demokraták, a függetlenek és minden egyes születendő gyermek ellensége. Az emberiség ellensége. Mindenkié.

Rovatok