Index Vakbarát Hírportál

Bűnbánó Boko Haram-tagokat engedtek szabadon

2018. január 16., kedd 17:40

Szabadon engedték a börtönből a nigériai hatóságok a Boko Haram dzsihadista szervezet 244 tagját és családtagját az után, hogy megbánást tanúsítottak és alávetették magukat egy társadalmi visszailleszkedést célzó programnak, írja az MTI.

A döntés értelmében 118 férfi, 56 nő, 19 fiatalkorú és 51 kiskorú hagyhatta el az északkelet-nigériai Borno szövetségi állam fővárosának, Maidugurinak egyik börtönét. Maiduguri az egyik fő helyszíne a nigériai kormányerők és az iszlamisták közötti fegyveres konfliktusnak. A fogvatartottak már nem radikálisak, képesek lesznek visszailleszkedni a társadalomba – közölte Rogers Nicholas vezérőrnagy a The Vanguard nigériai napilappal.

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása. A terrorszervezet nevének jelentése: tilos a nyugati oktatás. Habár a boko szó hausza nyelven hamisat jelent, sokan e szóval utalnak a nyugati oktatásra. A haram pedig arab eredetű szó, jelentése: tilos.

A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakost sújt súlyos élelmiszerhiány.

Rovatok