Index Vakbarát Hírportál

Először állhat nő Románia élén

2018. január 16., kedd 11:17 | aznap frissítve

Mihai Tudose lemondását követően a román államfő elutasította az ideiglenes miniszterelnöki tisztségre javasolt Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes kinevezését - írja a Transindex.ro a Capitalro kormányzati információira hivatkozva. Klaus Johannis Mihai Fifor szociáldemokrata politikust, volt védelmi minisztert nevezte ki ideiglenes kormányfőnek. A PSD új kormányfőnek Viorica Dancila EP-képviselőt jelöli.

Az elnök kifejezte aggodalmát amiatt, hogy egy évvel a választások után immár a PSD második kormánya is megbukott. Azonban a negatív gazdasági következmények megelőzése érdekében nem fogja hátráltatni egy új kormány kinevezését, ezért szerdára kormányalakítási egyeztetésekre hívja a parlamenti pártokat.

Mint ismert, hétfő este lemondott Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását. 2010 óta ő volt a kilencedik román miniszterelnök.

A jobboldali Klaus Iohannis államfőt egyébként Grindeanu és Tudose távozása után az alkotmány nem kötelezi arra, hogy harmadszor is a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

Liviu Dragnea pártelnök beismerte: "nem volt szerencsés keze" Grindeanu és Tudose esetében, ezért úgy döntött, hogy ő maga már nem tesz javaslatot a következő kormányfőjelöltre, akinek személyéről a pártvezetés keddi ülésén a kollégái javaslatai alapján döntöttek.

A PSD végrehajtó bizottsága kedden Viorica Dancila EP-képviselőt, a párt nőszervezetének vezetőjét jelölte új kormányfőnek. Kinevezése esetén az 54 éves Dancila lehet Románia első női miniszterelnöke.

Rovatok