Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a cseh miniszterelnök mentelmi jogát

2018. január 19., péntek 15:56

Felfüggesztette Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke mentelmi jogát pénteken a prágai képviselőház, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, aki a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal – írja az MTI.

A 200 tagú testületben a szavazáskor jelen lévő 181 képviselőből 111-en támogatták a mentelmi jog megvonását, míg 69-en ellene szavaztak. A szavazás kimenetele persze nem volt meglepő, a kilenc parlamenti párt közül nyolc előre jelezte, hogy támogatni fogja Babis mentelmi jogának felfüggesztését, egyedül az ANO mozgalom képviselői szavaztak ellene.

A miniszterelnök a mintegy ötórás nagyon indulatos és személyes támadásokkal teli vita elején elmondott beszédében ismét politikai indíttatásúnak nevezte az eljárást, amelyet szerinte azzal a céllal szervezett meg a maffia, amely milliárdokat lop az államban, hogy eltávolítsák őt a politikából.

Babis azon kijelentése, miszerint Csehország jelenleg olyan állam, amelyben megrendelhető egy büntetőeljárás azzal a céllal, hogy valakit börtönbe juttassanak, az elutasítások és a bírálatok sorát váltotta ki az ellenzéki képviselők köreiből. Miroslav Kalousek, a TOP 09 párt frakcióvezetője szerint a kormányfő ezzel Csehország jogállami létét kérdőjelezte meg. Pavel Zeman legfelsőbb államügyész pedig arra figyelmeztetett, hogy a megalapozatlan politikai nyilatkozatot aláássák a cseh jogrendszerbe vetett bizalmat.

Babis kormányát alig több mint egy hónapja nevezte ki Milos Zeman államfő, két héttel később azonban rögtön botrányba keveredett, az Európai Csalás-ellenes Hivatal (OLAF) szerint ugyanis jogsértően használták fel az uniós támogatásokat egy Gólyafészek nevű csehországi projektben. Múlt hét szerdán aztán keddre halasztották az aznap esedékes bizalmi szavazást, Babis pedig kedden reggel azt nyilatkozta, ő maga kéri mentelmi jogának felfüggesztését, mert álláspontja szerint nem történt semmiféle korrupció. Szintén kedden megtartották a bizalmi szavazást, ahol a várakozásoknak megfelelően nem kapott bizalmat Babis kisebbségi kormánya, így egy nappal később le is mondott.

Rovatok