Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia nem fog visszalépni az EU-ba

2018. január 20., szombat 08:41

A brit kormány második legmagasabb rangú tisztviselője szerint nem valószínű, hogy Nagy-Britannia újból csatlakozna az Európai Unióhoz, ha az jelenlegi formájában működik a jövőben is, írja az MTI. David Lidington a The Daily Telegraphnak azt mondta: ha az EU átalakul, a jövőbeni brit döntéshozók megfontolhatják, hogy az új szerkezetű európai együttműködési formával milyen kapcsolatrendszert alakítsanak ki. Lidington azonban úgy vélte: a politikában mindig veszélyes azt mondani, hogy "soha", de nem hiszi, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás döntését meg lehetne változtatni. David Lidington a brit kormány munkáját összehangoló legfontosabb szakpolitikai testület, a kabinetiroda vezetője és Theresa May miniszterelnök helyettesének tekinthető. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament minapi plenáris ülésén azt mondta: nem lehet akadálya annak, hogy az Egyesült Királyság végül mégis tagja maradjon az Európai Uniónak, vagy visszatérjen az EU-ba, ha a britek esetleg meggondolják magukat. David Lidington azonban félrevezetőnek nevezte azokat a latolgatásokat, hogy a britek esetleg meggondolják magukat, és visszatérnek az EU-ba akkor is, ha az a jövőben "ugyanúgy néz ki, mint amit most éppen elhagyunk".

A kabinetiroda vezetője az EU-népszavazás kampányában Theresa May miniszterelnökhöz hasonlóan a bennmaradást szorgalmazó tábor tagja volt. A politikus úgy vélte: az EU át fog alakulni, és egy nemzedéknyi idő múlva már a maitól eltérő szerkezeti képet mutat. Lidington szerint a jövőbeni brit parlamentek és generációk feladata lesz annak megfontolása, hogy milyen kapcsolatrendszer legyen az Egyesült Királyság "és az európai együttműködés megváltozott jövőbeni formája között".

Rovatok