Index Vakbarát Hírportál

Török légicsapás a kurd felügyelet alatt álló szíriai területre

2018. január 20., szombat 22:51

Hat civil és három fegyveres halt meg a kurdok felügyelete alatt álló, északnyugat-szíriai Afrín térségére mért török légicsapásokban szombaton, írja az MTI kurd milícia információi alapján. 

Egy fegyveres az YPG tagja volt, míg a másik kettő annak női alakulatában, az YPJ-ben harcolt. A bombázásban 13 civil megsebesült, mondta a szóvivő. A YPG, amelyet Ankara a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tart, leszögezte: visszavág Törökországnak. A Washington támogatását élvező milícia szerint a török légierő civilek lakta területeket támadott.

"Legyőzzük ezt az agressziót, ahogy eddig is legyűrtük a falvaink és városaink elleni hasonló támadásokat" - hangsúlyozta az YPG. A félkatonai szervezet felszólította az észak-szíriai férfiakat és nőket, hogy csatlakozzanak hozzá Afrín védelme érdekében.

A török hadsereg közleményében azt írta: a légierő 108, a kurd harcosokhoz köthető célpont ellen hajtott végre légicsapást. Az Olajág nevet viselő műveletben 72 repülőgép vett részt, és mindegyikük sértetlenül visszatért bázisára.

A török médiában közzétett felvételek szerint több páncélozott jármű és harckocsi érkezett Szíria török ellenőrzés alatt álló részére az öncüpinari határátkelőn keresztül a szárazföldi offenzíva előkészületeként.

Binali Yildirim török kormányfő elmondta, hogy - a fejlemények függvényében - vasárnap megkezdődhetnek a szárazföldi műveletek.

A damaszkuszi külügyminisztérium elítélte Afrín bombázását, és cáfolta, hogy Ankara előre értesítette volna a támadásról - írta a SANA szíriai állami hírügynökség.

A külügyi tárca Szíria szuverenitásának megsértéseként értékelte a lépést, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg a török támadást.

Eközben az orosz külügyminisztérium közleményében aggályát fejezte ki a fejlemények miatt, és jelezte: lankadatlan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

"Visszafogottságra szólítjuk fel a szembenálló feleket" - írta a tárca.

A támadást követően Szergej Lavrov orosz, és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett a stabilitás biztosításához szükséges intézkedésekről, és a szíriai válság békés rendezésének előmozdításáról.

Az orosz védelmi minisztérium közölte: visszavonta katonáit Afrín közeléből.

Ankara azért indított hadműveletet a kurdok ellen Szíriában, mert Washington bejelentette, hogy 30 ezer fős új határvédelmi alakulat létrehozásán dolgozik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség parancsnoksága alatt. Az YPG jelentős szerepet játszik a katonai koalícióban.

Rovatok