Index Vakbarát Hírportál

Kreml: padlón az orosz-amerikai kapcsolatok

2018. január 21., vasárnap 19:13

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a Rosszija 1 tévécsatornán vasárnap egy szóval úgy jellemezte Oroszország és az Egyesült Államok mostani kapcsolatát, hogy az „összeomlott”. Ugyanakkor azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök között „eléggé jóindulatú” a viszony.

Most nincs tervbe véve egy Putyin-Trump különcsúcs, az viszont nem kizárt a szóvivő szerint, hogy a két elnök az év második felében kétoldalú beszélgetésen vegyen részt. Peszkov meg van győződve arról, hogy Putyin győzni fog a március 18-i választáson, szerinte az elnök támogatottsága „precedens nélküli” a világpolitikában.

Peszkov úgy vélekedett, hogy a két elnök viszonya lehetne jobb, ám ennek az amerikai belpolitikai helyzet szerinte nem kedvez - írja az MTI. Szerinte a kétoldalú viszony egész rendszerét ki kell vezérelni a „zuhanórepülésből”.

Arról is szólt, hogy Putyin és Trump telefonbeszélgetéseivel ellentétben az orosz és az ukrán elnök eszmecseréiről nem minden esetben tájékoztatták a sajtót. Azt a szóvivő nem árulta el, hogy Putyin és Porosenko hány alkalommal beszélt bizalmasan egymással, csak annyit mondott, "bevett gyakorlat", hogy az orosz elnök nem minden kapcsolatfelvételéről számolnak be.

Putyin és Porosenko személyesen legutóbb 2016 őszén az ukrajnai rendezésről a "normandiai négyek" formátumában folytatott tárgyaláson találkozott. Peszkov megismételte a hivatalos moszkvai álláspontot, amely szerint az ukrajnai rendezés szempontjából a minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk.

Rovatok